Villkorstrappan försvinner – men villkor består

David Hjorter/TT

Ola Palmström/TT

Publicerad 2021-03-31

Mats Enquist. Arkivbild.

Polisens sätt att bestraffa fotbollsklubbar som bryter mot ordningslagen i samband med matcher ändras.

Enligt Svensk elitfotboll (Sef) tas den omdebatterade villkorstrappan bort – men polisen meddelar att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade.

– Det finns ingenting av det vi gör nu som är nytt eller revolutionerande, säger Stefan Hector, chef på Nationella operativa enheten (Noa).

I ett försök att få bort pyroteknik och stök från svenska fotbollsläktare har polisen under de senaste åren arbetat med en striktare tillämpning av en så kallad villkorstrappa.

Men nu slopas den, enligt Mats Enquist, generalsekreterare för intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), som företräder klubbarna.

Utrymme för samverkan

"Möte med polisen i dag om den nya nationella idrottsstrategin. Villkorstrappan försvinner och ersätts av en strukturerad och långsiktig samverkan mellan polis/idrott/förening. Den utmärkta dialog vi har haft en längre tid resulterar i ett grymt bra besked! Nu ska vi samverka!", skriver han på Twitter.

När TT når Enquist på telefon är han glad över beskedet. Men fåordig kring vad det kommer att innebära i praktiken.

– Signalerna vi fick i dag var fantastiska. Polisen har givetvis en skyldighet att arbeta enligt svensk lag när det uppstår problem. Men nu finns det utrymme för en samverkan, långsiktighet och dialog.

Men det kommer fortsatt vara en villkorsbaserad bedömning av insatser vid evenemang, säger polisen.

– Det finns ingenting av det vi gör nu som är nytt eller revolutionerande, snarare så att det här är många små successiva förbättringar av polisens arbete vid idrottsvåld, säger Stefan Hector, chef på Noa.

Avsikten med de nya riktlinjerna är att det ska bli tydligare hur man skriver villkoren, och vilken bedömning som ska appliceras. Det ska finnas en enhetlig nationell riktning, som gäller alla evenemang. Tidigare har det spretat, menar polisen.

"Uppstått frågetecken"

– Det hoppas vi att vi med den nya inriktningen kan råda bot på. Det blir mer förutsägbart, tydligt, och en mer strukturerad bedömning, säger Magnus Roglert, enhetschef på polisens rättsavdelning.

Stefan Hector vill att polisen ska spela en mindre roll på idrottsevenemang.

– Ett önskvärt tillstånd är att frågan avdramatiseras och att polisens roll vid idrott blir minimal, för vi behöver våra poliser i andra delas av samhället, säger han.

Villkorstrappan var framför allt en infekterad fråga i herrarnas allsvenska 2019. Då införde polisen vid flera tillfällen sanktioner mot klubbar som i sin roll som matcharrangör inte ansågs leva upp till ordningslagen.

Till exempel fick flera klubbar reducerad ståplatspublik efter användande av pyroteknik. Villkorstrappan skapade friktion och en infekterad relation mellan Sveriges klubbar, fotbollssupportrar och polisen.

– Det vi har kritiserat är att man ensidigt bestämt åtgärder som inte är bra och som riktar sig mot fel personer och inte varit öppna för långsiktighet och samverkan, säger Mats Enquist om onsdagens besked.

Följ ämnen i artikeln