RF: Visselblåsare kan avslöja övergrepp

Uppdaterad 2017-08-04 | Publicerad 2017-04-11

Allmänt. Idrotten måste bli tryggare och mer transparent. För att avslöja missförhållanden vill Riksidrottsförbundet därför införa en visselblåsarfunktion.

– Väldigt mycket kan avslöjas genom den, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

För några år sedan blev det stor uppmärksamhet i Sverige när höjdhopparen Patrik Sjöberg i sin självbiografi berättade om övergrepp han utsatts för av sin tränare, styvpappan Viljo Nousiainen. Det är ett bra exempel på händelser som måste avslöjas mycket tidigare, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det som har hänt efter det är ett batteri av åtgärder som vi nu bygger vidare på. Vi har personer i våra distrikt med specialkompetens, och vi har i dag ett bättre samarbete med Bris. Och nu kommer visselblåsarfunktionen, säger Björn Eriksson till TT.

Etisk idrottskod

Flera specialidrottsförbund, däribland Svenska gymnastikförbundet och Svenska friidrottsförbundet, har inför Riksidrottsmötet i maj lämnat in motioner om att införa en visselblåsarfunktion och en etisk kod inom idrotten. Båda dessa förslag ställer sig RF nu bakom.

Visselblåsarfunktionen finns redan i dag hos RF inom områden som dopning och matchfixning.

– Vi har goda erfarenheter av det, så det känns naturligt. Det kan spela en stor roll även när det gäller barn och övergrepp. Visselblåsarfunktionen har fått väldigt stor respekt de senaste åren, väldigt mycket avslöjas av det, säger Björn Eriksson.

"Idrotten en måltavla"

På så sätt ska personer på ett enkelt och anonymt sätt kunna informera om oegentligheter inom idrotten med syftet "att öka förutsättningarna för att oegentligheterna ska bli kända och åtgärder vidtas".

– Idrotten kan vara en måltavla, precis som exempelvis dagis, för människor som vill barn illa. Det här gör det lättare att mobilisera, säger Björn Eriksson.

Förslagen, som läggs fram inför Riksidrottsmötet i Karlstad 19-21 maj, handlar också om att införa en idrottens ombudsman, som ska ge råd och stötta föreningar och idrottsförbund.

TT