Stort ansvar läggs på klubbarna i Europaspelet

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2020-08-05

På söndag får Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström i Djurgården veta vilken motståndare som väntar – och om det blir hemma- eller bortamatch – i den första kvalomgången till Champions League. Arkivbild

Snart lottas kvalspelet till Champions League och Europa League.

Vilka reserestriktioner gäller till och från Sverige? Det är något Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby måste hålla reda på och ha dagsaktuell koll på.

– Det är en jäkla massa saker att lära sig. Det är väldigt trassligt, säger Henrik Berggren, vd i Djurgården, till TV4 Fotbollskanalen.

Uefa lägger ansvaret på de deltagande klubbarna att kvalmatcherna kan spelas. I ett omfattande reglemente stolpar det Europeiska fotbollsförbundet upp vad som gäller inför det reviderade kvalspelet med start senare i augusti.

Kvalspelet sker på grund av coronapandemin i enkelmöten – inte i dubbelmöten som tidigare – fram till och med playoffspelet till Champions League som avgörs över två matcher, hemma och borta.

Lottas på söndag

På söndag och måndag lottas första kvalomgången till Champions League och Europa League. De svenska klubbar som berörs är Djurgården i Champions League samt Malmö FF och Hammarby i Europa League. IFK Göteborg går som cupmästare in i den andra kvalomgången till Europa League.

Inför lottningen presenterar Uefa en lista över kända reserestriktioner mellan länderna. Varje deltagande klubb är skyldig att skyndsamt och inom 48 timmar före lottningen meddela Uefa om man känner till några avvikelser från Uefas lista. Om så inte sker är den aktuella klubben ansvarig för om matchen inte kan spelas och förlorar den.

Matcher kan flyttas

Vidare skriver Uefa:

+ Om bortalaget inte får resa in i landet är det hemmalaget som ansvarar för att ordna en neutral spelplats där inget av lagen drabbas av restriktioner. Klarar inte hemmalaget det, vinner bortalaget matchen med 3–0.

+ Om något av lagen vägrar spela matchen blir det diskvalificerat. Om båda lagen anses ansvariga för att matchen inte spelas, diskvalificeras båda.

+ Om en eller flera spelare eller ledare testas positivt för covid-19 spelas matchen som planerat såvida inte nationella eller lokala myndigheter kräver att en stor del av truppen eller hela truppen måste sättas i karantän.

+ Om minst 13 spelare (varav minst en målvakt) är tillgängliga måste matchen spelas på utsatt datum om nationella eller lokala myndigheter så tillåter. Om färre spelare är tillgängliga kan Uefa tillåta att matchen spelas vid ett senare datum.

Hjälps åt

– Det är så klart svårt det här. Men just nu sitter vi med förbundet och förbereder oss inför lottningen. Vi hjälper varandra i svensk fotboll, det finns verkligen en öppenhet mellan klubbarna, säger Berggren till TV4 Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Vi undersöker hur vi ska tolka Uefas besked. Det gör vi för att veta hur vi ska gå till väga så att det inte blir fel. Det är precis samma sak för Malmö, Hammarby och IFK Göteborg. Ingen vill göra fel. Vi hjälps alla åt för att uppfylla kraven.