Zlatan: "Är redo att spela i dag"

Simon Sjöstrand/TT

Publicerad 2020-01-03

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Milan.

På sin första presskonferens efter återkomsten sade anfallaren att han fått fler anbud nu än för tio år sedan – och att han ska göra allt för att hjälpa den krisande fotbollsklubben.

– Jag är redo att spela i dag, sade 38-åringen.

Den svenske fotbollsstjärnan har inte gjort en match sedan hans förra klubb Los Angeles Galaxy åkte ur slutspelet i amerikanska MLS i slutet av oktober, något han fick frågor om.

– Jag har bara varit borta i två månader, säger "Ibra" och ler.

Anfallaren har pekats ut som en frälsare i supporterled och möttes av hundratals supportrar som sjöng hans namn när han landade på flygplatsen Linate i Milan på torsdagen.

Dagen efter mötte han pressen för första gången.

"Tror på mig"

Enligt Aftonbladet var ett 50-tal journalister på plats för att lyssna till anfallaren i Casa Milan, klubbens kanslibyggnad, och några av frågorna handlade förstås om det som många undrar:

Hur bra är "Ibra" i dag?

– Det känns bra, jag har tränat mycket. Jag har inte rört bollen, men det är inget problem. Jag är redo att spela. Att vara 38 och skriva på för Milan... det är ganska unikt. Det visar att jag fortfarande har något att ge, att de tror på mig. Jag är inte här som någon maskot som ska dansa runt, säger svensken.

Kanske är han lösningen på Milans dalande formkurva. Den italienska storklubben har haft en tuff säsong och ligger just nu elva i tabellen, 21 poäng efter serieledande Inter. Milans sista match 2019 slutade med en storförlust borta mot Atalanta, 0–5.

– Jag fick många samtal efter den matchen, skojar Ibrahimovic.

Stannar över 2021?

Han menar att anbuden varit många.

– Efter sista matchen med Galaxy ringde Paolo (Maldini, sportchef i Milan) mig. Jag fick fler förfrågningar (från olika klubbar) nu än när jag var 28 år. Jag letade efter en utmaning som ger mig adrenalin. Det viktiga är att jag är här. Milan är mitt hem. Jag älskar klubben och kommer att göra allt för att hjälpa den. Milan hjälpte mig att få tillbaka spelglädjen efter tiden i Barcelona.

Milans nästa ligamatch är hemma mot Albin Ekdals Sampdoria på måndag.

Nätade i träningsmatch

Det är oklart om "Ibra" kommer att spela matchen, men redan några timmar efter presskonferensen matchades han av tränaren Stefano Pioli i en 4–3–3-uppställning i en träningsmatch mot division fyra-laget Rhodense.

Ibrahimovic spelade central anfallare med Suso och Hakan Calhanoglu på kanterna. Milan vann med 9–0 och Ibrahimovic gjorde 5–0-målet strax före paus, uppger Aftonbladet.

Klart är att Ibrahimovic kommer att bära nummer 21 på ryggen och att han stannar i Milan åtminstone säsongen ut. Kontraktet har en option på ytterligare ett år – frågan är om den utnyttjas?

– Man vet aldrig. När du har en bra relation med alla är det en möjlighet. Jag försöker alltid göra mitt bästa och om jag kan bidra efter sex månader kommer jag fortsätta. Jag vill inte stanna bara för att jag heter Ibrahimovic.