Tegnell om öppning för publik: "Stora risker"

Pelle Strandman/TT

Ellinor Knoxborn/TT

Publicerad 2020-08-04

"Jag tror det är väldigt viktigt att man ligger kvar vid en ganska låg nivå på antal som kan delta vid olika event", säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Svensk elitidrott törstar efter publik på arenorna.

Men att höja maxgränsen på 50 personer – som ligger till grund för åskådarförbudet – är inte aktuellt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Jag tror det är väldigt viktigt att man ligger kvar vid en ganska låg nivå på antal som kan delta vid olika event, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Inte minst fotbollens företrädare har riktat kritik mot Folkhälsomyndigheten för bristen på tydlighet, kommunikation och vägledning i frågan om ett successivt återinförande av publik i begränsat antal.

I veckan har regeringen bjudit in företrädare för idrotten för tre möten om situationen. Planen är att specialidrottsförbunden ska få säga sitt i publikfrågan och diskutera hur man fortsättningsvis ska förhålla sig till coronapandemin.

Hänvisar till polisen

På frågan om maxgränsen kan komma att höjas inom en snar framtid svarade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell så här på tisdagens presskonferens:

– Just nu, med tanke på hösten och osäkerheterna som vi alla står inför, så tycker vi att det är väldigt viktigt att vi har kvar det här med att begränsa stora sammankomster, för de har ju genom hela förloppet visat sig kunna innebära rätt stora risker. Det är definitivt inte en risk som vi är villiga att ta med den utvecklingen vi har just nu i alla fall.

Gällande publik i begränsad utsträckning, som faller under ordningslagen, är det en fråga för polisen att hantera, poängterade Tegnell.

– Det är polisen som äger den lagstiftningen som vi har i dag så det får du diskutera med dem. Men där är gränsen satt på mängd och ingenting annat.

"Bör ligga kvar"

TT: Har regeringen diskuterat, med er, möjligheterna för att ändra begränsningen (på 50 personer)?

– Nej, vi har ingen sådan diskussion just nu, utan det är i första hand regeringskansliet som får stämma av det här och sedan kommer vi säkert in i diskussionen så småningom om, säger Anders Tegnell.

TT: Vilken är er ståndpunkt i nuläget?

– Jag tror det är väldigt viktigt att man ligger kvar vid en ganska låg nivå på antal som kan delta vid olika event och eftersom alla event hamnar under samma lagstiftning så är det nog den här nivån som bör ligga kvar ett tag, till vi ser utvecklingen lite bättre under hösten.

Den 27 mars beslutade regeringen att förbjuda sammankomster på fler än 50 personer, vilket innebar att publik på idrottsevenemang är uteslutet.

Följ ämnen i artikeln