Stockholm marathon riskerar ställa in

Publicerad 2020-05-30

Starten av Stockholm marathon i fjol. Men blir det något lopp i år?

De nya idrottsrekommendationerna ger inga besked till de stora motionsloppen.

Stockholm marathon, som flyttats till den 5 september, har inte så stora förhoppningar om ett positivt besked nästa vecka.

– Det är en bit kvar till att det är okej att samla hur många som helst, säger vd:n Daniel Almgren.

Att Folkhälsomyndigheten (FHM) gett klartecken till vuxenidrott från den 14 juni hjälper inte Stockholm marathon eftersom det fortfarande inte får vara offentliga folksamlingar på mer än 50 personer, och även finns restriktioner för resande över två timmar.

I nästa vecka ska FHM komma med nya allmänna rekommendationer gällande sommaren.

– Vi hoppas att det då ska finnas en definition på vad man menar med sommar – är det till 15 augusti, 31 augusti, 15 september? Det påverkar oss väldigt mycket, säger Almgren.

– Framför allt önskar vi en långsiktig plan för vad som gäller sommaren och vad som gäller efter att sommaren är slut.

Beslut i slutet av juni

Han säger att man försökt skjuta fram beslut så långt det bara går, och har förhandlat med leverantörer och andra. När det gäller maratonloppet, som skulle ha gått på lördagen men skjutits fram till den 5 september, finns en deadline som man inte kan överskrida av ekonomiska skäl.

– Vår egen deadline är runt midsommar, en absolut gräns runt månadsskiftet juni-juli, då vi måste veta om vi kan köra den 5 september.

Det låter på Almgren som att det inte är aktuellt att flytta fram maran, som brukar locka runt 20 000 deltagare, ytterligare en gång – även om det finns med bland alla scenarier som man tittar på. Dels för att det är en komplicerad process att stänga av hela Stockholms innerstad en hel dag, dels för att en flytt med marginal skulle innebära lopp först i november.

– Och då kan det vara snö i Stockholm.

"Ingen klarar av de kraven"

Idrottsförbunden som anordnar stora motionsevenemang i löpning, triathlon, skidor, orientering och simning varnar i en debattartikel på Aftonbladets webbplats för att arrangörerna inte överlever om de tvingas betala tillbaka anmälningsavgifterna till deltagarna – något som Konsumentverket kräver.

– Om vi måste betala tillbaka anmälningsavgifterna finns vi inte kvar. Då försvinner Tjejmilen, maran, halvmaran, Göteborgsvarvet, Vätternrundan – alla. Ingen klarar av de kraven, säger Almgren.

– Vår verksamhet är ett nollsummespel, alla pengar som genereras går tillbaka till idrotten.

Almgren säger att de omställnings- och permitteringsstöd som finns inte är anpassade för tävlingsarrangörer och att han inte tror att de kommer att få särskilt mycket från de 500 miljonerna som idrotten fått i extrastöd från staten under coronapandemin.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.