SHL inför värvningsstopp

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2020-03-18

Spelet stoppades i helgen – nu stoppas även värvningar för SHL-klubbarna på grund av de ekonomiskt osäkra tiderna på grund av coronaviruset.

SHL stoppar alla värvningar på grund av den ekonomiska osäkerheten i samband med coronavirusets spridning.

– Klubbarna upplever att vi behöver skaffa oss kontroll över situationen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Aftonbladet var först med att rapportera om värvningsstoppet som gäller från och med i dag, med undantag från så kallade rookiekontrakt för spelare mellan 18 och 21 år.

Beslutet har skett i samråd med de 14 klubbarna som just nu jobbar för högtryck med att försöka överblicka vad coronavirusets härjningar och det inställda slutspelet kommer att betyda ekonomiskt.

Flera klubbar hade redan pausat nya rekryteringar, vilket TT berättade om i måndags.

Beslutet innebär inte heller att "Silly season" klingar av helt. De värvningar som är gjorda tidigare och som ännu inte är offentliggjorda kommer att kunna presenteras under värvningsstoppet.

– Här och nu pausar man rekryteringar. Spelare och ledare som man redan har skrivit kontrakt med kommer så klart att presenteras som vanligt, säger Hemlin.

TT: Finns det någon risk för att spelare som inte är kontrakterade ännu väljer andra ligor?

– Det är klart att det finns riskfaktorer i ett sånt här beslutstagande, men SHL:s och klubbarnas uppfattning är att här och nu är det vad vi kunde göra. Den ekonomiska osäkerheten är också stor i övriga Europa, säger Hemlin.

Hur länge värvningsstoppet kommer att vara är inte bestämt.

– Så länge det är nödvändigt, vi är fortfarande bara i mitten av mars och vi har möten varannan dag vilket gör att vi diskuterar det här kontinuerligt, säger Hemlin.