Efter masskraschen – cyklist polisanmäls

TT-Ritzau

Publicerad 2020-08-06

Flera cyklister, däribland nederländaren Fabio Jakobsen, skadades på öppningsdistansen av Tour de Pologne i Polen.

Den nederländske cyklisten Fabio Jakobsen är fortfarande försatt i koma med allvarliga skador efter kraschen i världstourtävlingen Tour de Pologne i Polen.

Nu polisanmäls Dylan Groenewegen, som orsakade olyckan.

– Vi kommer inte att släppa det här, säger Patrick Lefevere, manager för Jakobsens stall.

Masskraschen skedde på upploppet av onsdagens inledande etapp av världstourtävlingen Tour de Pologne. Dylan Groenewegen var i ledning på upploppet när Fabio Jakobsen var på väg förbi. Då stängde Groenewegen Jakobsens väg och den sistnämnde kraschade, i hög hastighet, in i reklamskyltarna och skadades allvarligt. Även några andra cyklister kraschade, men inte med lika allvarliga skador.

– Det var en väldigt smutsig handling från Groenewegen. Jag har tittat på spurten ett flertal gånger och kan inte förstå varför han gjorde så, säger Lefevere enligt AFP.

Polska åklagare undersöker nu om en utredning bör startas.

Har opererats

Jakobsen, som tilldelades segern i loppet, opererades under natten mot torsdagen för bland annat de allvarliga ansiktsskador han ådrog sig. 23-åringens belgiska stall Deceuninck–Quick-Step har meddelat att läget är "allvarligt men stabilt". En beskrivning som är något mer positiv än vad tävlingsläkaren Barbara Jerschina gav under onsdagen då läget beskrevs som livshotande.

Enligt cykelstallet har undersökningar av Jakobsen inte visat på några hjärn- eller ryggradsskador.

"Men på grund av digniteten av hans många skador är han fortsatt försatt i koma och kommer att vara under nära observation på Wojewódzki-sjukhuset i Katowice de kommande dagarna", skriver Deceuninck–Quick-Step i ett pressmeddelande.

"Finner inte ord"

Dylan Groenewegen hoppas att hans landsman tillfrisknar.

"Jag finner inte ord som beskriver vad jag känner för Fabio och de andra som drabbades av kraschen", skriver Dylan Groenewegen på Twitter och tillägger:

"Just nu är Fabios hälsa det viktigaste, jag tänker på honom hela tiden."