Carters fyra sänkte Buffalo

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-05-07

Pittsburghs Jeff Carter firar det tredje av sina fyra mål mot Buffalo.

Pittsburgh ser ut att ha hittat slutspelsformen, och allra mest så Jeff Carter. Centern stod själv för fyra mål när hans lag körde över Buffalo med 8–4.

– Det var bara som en snöbollseffekt, säger Carter om sin första match med fyra mål sedan juniortiden.

Med bara några enstaka omgångar kvar av NHL:s grundsäsong kämpar majoriteten av lagen för att hitta formen inför Stanley Cup-slutspelet, eller för att behålla skärpan inför ett fort annalkande sommaruppehåll.

Pittsburgh är samtidigt indraget i en duell med Washington om förstaplatsen i östra konferensen, en position som utöver extra självförtroende ger hemmafördelar i slutspelet.

– Nu har vi en match kvar och måste tända på alla cylindrar. Vi måste se till att bygga anfallsspelet på defensiven bara, säger matchhjälten Jeff Carter.

Buffalo, säsongens poängmässigt sämsta lag i ligan, hade efter ett tidigt ledningsmål inte mycket att sätta emot när i synnerhet Carter stormade fram.

"Hade tur"

Carter stod för såväl kvitteringen till 1–1, som sitt lags nästa två mål. I tredje perioden ordnade han 6–3 och därmed för första gången som senior fyra mål i en och samma match.

– Jag vet inte vad som hände där ute, om jag ska vara helt ärlig. Pucken bara följde med mig hela kvällen, oss alla tre (i kedjan) faktiskt. Jag hade tur att det första målet gick in och sedan var det bara som en snöbollseffekt, säger fyramålsskytten själv efter matchen.

Carter kom till Pittsburgh från Los Angeles Kings för mindre än en månad sedan, och har redan visat hur han lyfter laget, säger tränaren Mike Sullivan på presskonferensen efter matchen.

– Vi visste att han kunde skjuta och göra mål och att han skulle kunna göra laget bättre och vi skulle inte kunna vara mer nöjda. Men han visar sin storhet utanför isen också, med sin erfarenhet och hur han är som person, säger Carter.

– Fyra mål, det händer inte ofta, det är svårt att göra mål i ligan och det här visar hur bra han är.

Montreal tog inte chansen

Med de allra flesta slutspelsjagande lagen spellediga var Montreal nattens största förlorare. Laget hade vid seger borta mot Toronto kunnat säkra den sista kanadensiska slutspelsbiljetten, men rivalen Toronto ville annat och vann med 5–2, efter bland annat mål av Pierre Engvall – och Auston Matthews, som nu har gjort 40 mål i grundserien, överlägset flest i ligan.

– Jag spelar med några riktigt bra killar, säger han själv ödmjukt om målproduktionen.

Montreal får en ny chans att säkra slutspelsbiljetten natten mot lördag, även då borta mot Toronto.