Federer bäst betalda idrottaren

TT-AFP

Publicerad 2020-05-29

Roger Federer har tjänat över 1 miljard kronor de senaste tolv månaderna. Arkivbild.

Den 20-faldiga grand slam-vinnaren Roger Federer toppar årets lista över världen bäst betalda idrottare som tas fram av tidningen Forbes varje år. Det är första gången listan toppas av en tennisspelare.

Enligt Forbes har Federer under de senaste tolv månaderna dragit in 106,3 miljoner dollar, motsvarande drygt 1 miljard kronor, före skatt. Av dessa är 6,3 miljoner dollar prispengar och resten inkomster från olika samarbeten och pengar han får för att delta vid olika evenemang.

Fotbollsstjärnorna Cristiano Ronaldo (med en inkomst på 105 miljoner dollar) och Lionel Messi (104 miljoner dollar) skuggar Federer som tvåa och trea på listan.

För första gången sedan 2016 noterades en nedgång i de totala inkomsterna för de 100 bäst betalda idrottarna. På grund av coronapandemin, som bland annat stoppat mängder av tävlingar och lett till att fotbollsstjärnor gått ned i lön, sjönk de totala inkomsterna med nio procent jämfört med förra året.

Två kvinnor tog sig in på topp-100 – båda tennisspelare. Naomi Osaka, Japan, ligger på plats 29 med en inkomst på 37,4 miljoner dollar, fyra platser före Serena Williams med 36 miljoner dollar.