Dopningsböter gick till förbundsbasen

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2020-06-05

En korruptionsskandal skakar Internationella tyngdlyftningsförbundet. Arkivbild.

I 44 år styrde Tamás Aján Internationella tyngdlyftningsförbundet med järnhand.

En utredning visar nu att ungraren köpte röster, dolde 40 positiva dopningsprov och misstänks för korruption då det saknas täckning för nästan 100 miljoner kronor.

Det var den tyska tv-kanalen ARD som i början av året avslöjade oegentligheterna i Internationella tyngdlyftningsförbundet (IWF). Det ledde till att Aján, 81, stängdes av och senare avgick.

Den kanadensiske juristen Richard McLaren, känd för att ha avslöjat den stora ryska dopningsskandalen, fick i uppgift att göra en oberoende utredning. McLaren berättar nu att Aján, som var generalsekreterare och sedan ordförande i IWF, hade en auktoritär ledarstil som ledde till en stark tystnadskultur.

– Vi hittade en organisation som i nästan ett halvt sekel hade en enväldig ledare som kontrollerade allt. Det ledde till en skrämselkultur som fortfarande finns kvar, säger McLaren enligt sajten Insidethegames.

– Vi hittade systematisk korruption på högsta nivå i IWF.

Böter till Aján

Utredningen fann att det inte fanns täckning för motsvarande 96 miljoner kronor i förbundet.

– Aján var den ende som ansvarade för pengar in och pengar ut. Den huvudsakliga intäktskällan var böter för dopning som betalades personligen till ordföranden. Före stora tävlingar eller IWF-kongresser gjordes stora uttag vilka är omöjliga att veta om de gick till legitima utgifter, säger McLaren, som också fann gömda bankkonton tillhörande Aján.

Tyngdlyftningssporten har haft många dopningsfall de senaste årtiondena med över 600 dopade lyftare. Nu visar McLarens utredning att IWF gömt 40 positiva dopningsprov.

– De inkluderar guld- och silvermedaljörer. Informationen har förts vidare till Internationella antidopningsorganisationen Wada för vidare utredning, säger McLaren.

Anmäler till Wada och polisen

Utredningen visar också att det köpts röster i de två senaste valen till IWF:s styrelse, både för Aján och för hans allierade.

IWF:s interimsordförande Ursula Papandrea säger, enligt Reuters, att alla anklagelser i rapporten ska föras vidare till Wada eller till polisen.

– Rapporten talar för sig själv. Aktiviteterna som avslöjats och beteendena som funnits är absolut oacceptabla och kanske kriminella, säger hon.

Aján nekar till anklagelserna.

Internationella olympiska kommittén säger att man samarbetar med Wada kring eventuella dopade OS-deltagare och att man ska stödja IWF:s nya ledning med reformarbetet av förbundet.

Tyngdlyftning har fått färre klasser till OS i Tokyo och är bara provisoriskt med på OS-programmet till Paris 2024.

Följ ämnen i artikeln