Publicerad 2020-10-31

Victor Edvardsen, målskytt igen när Degerfors tog tre poäng i jakten på allsvenskt spel nästa år. Arkivbild.

Stora steg togs mot allsvenskan.

Nu ska det mycket till för att Degerfors och Halmstad inte tar klivet upp.

Superettans topplag tog trepoängare och fick samtidigt hjälp av Dalkurd som spelade 1–1 mot trean Jönköpings Södra.

Degerfors tog en något darrig 3–2-seger hemma mot Akropolis medan Halmstad, seriens formstarkaste lag, gjorde klara 3–0 mot Öster i Växjö.

Lördagens resultat innebär att Degerfors marginal ned till kvalplatsplacerade Jönköping är åtta poäng med tolv poäng kvar att spela om. Dessutom har Degerfors bättre målskillnad.

Halmstad tog också ett fastare grepp om en av de två uppflyttningsplatserna och är Degerfors hack i häl i prestigekampen om att vinna serien.

Mikael Boman, Sadat Karim och Simon Kroon (straff) gjorde målen mot Öster och med 56 poäng är Halmstad en bakom Degerfors.

Degerfors gjorde det inte lätt för sig på den vattensjuka planen hemma på Stora Valla. Den 13:e minuten blev verkligen olycklig för Sebastian Ohlsson, ordinarie mittbacken Oliver Ekroths ersättare för dagen.

Degerfors har säsongen lång framgångsrikt bemödat sig om att spela en vårdad passningsfotboll – men ibland är en rejäl rensning att föredra framför vågade finesser.

Ohlsson fick för sig att dribbla i eget målområde, vände inåt mot målvakten Ismael Diawara varpå Adhavan Rajamohan stack fram en fot och petade in Akropolis ledningsmål.

Vände snabbt

Men Degerfors reagerade på rätt sätt, malde på framåt och kvitteringen kom omgående. Victor Edvardsen tryckte in sitt 15:e mål för säsongen. Johan Bertilsson toppade den noteringen sedan Villiam Dahlström rivits ned i straffområdet.

Bertilsson placerade lugnt in straffen till 2–1, anfallarens 16:e mål i årets superetta.

Gustav Granath är inte lika framträdande i rollen som målskytt, men när han via stolpen styrde in hörnan till 3–1 fick Degerfors kontroll på matchen och såg ut att gå mot en klar seger.

– Vi har mycket energi, är revanschsugna sedan senast (1–1 borta mot Trelleborg). De får ett skitmål, vi växer efter det och leder välförtjänt. Vi gör det bra, har 3–1 och nu är det en halvlek kvar. Vi ska ut och köra och visa hjärta, sade Edvardsen till Dplay i halvtid.

Nervös avslutning

Han fick inte som han ville. Mitt i halvleken reducerade Adhavan Rajamohan efter ännu ett tveksamt agerande av Sebastian Ohlsson.

Degerfors kroknade, Akropolis tog över, hade chanser till 3–3. Samtidigt var Granath nära sitt andra mål när han prickade stolpen och matchen svängde igen till Degerfors fördel.

Med viss möda lyckades Degerfors hålla undan till tre ytterst viktiga poäng och fortsatt serieledning med fyra omgångar kvar.

Gif Sundsvall tog tredje segern på de fyra senaste matcherna: 4–1 hemma mot Örgryte. Pontus Engbloms två mål förde honom till 19 totalt och utökad ledning i skytteligan.