Hamsik med första målet: "Ett av de finaste"

Jakob Lundberg/TT

Publicerad 2021-05-17

Marek Hamsik måljublade för första gången.

Han har gjort 100 mål för Napoli – och nu ett för IFK Göteborg.

– Ett av mina finaste mål i karriären, säger Marek Hamsik om halvvolleykanonen i krysset.

Men Blåvitt fick ändå bara 2–2 mot Sirius.

Han kom till allsvenskan för att få matcher inför EM. Och den slovakiska stjärnans EM-form verkar vara på gång.

I det som kan ha varit hans näst sista match för IFK Göteborg fick Marek Hamsik en drömträff på en studsande boll efter en hörna. Vänsterskottet hittade krysset bakom David Mitov Nilsson.

– Jag såg tv-bilderna efter matchen. Wow! Det var fantastiskt. Jag har inte gjort många sådana. Jag tror att detta var ett av mina finaste mål i karriären, säger Hamsik och avslöjar:

– Vi körde lite skott på träningen i går och då gjorde jag ett liknande mål fast med högerfoten. I dag bytte jag ben!

Jätteskottet betydde 2–1 för Blåvitt mot Sirius. Det kom i ett skede i början av andra halvlek när hemmalaget tryckte på tungt och såg ut att kunna döda matchen.

– Fantastiskt mål av Marek där han verkligen visar sin kvalitet. Vi hade bra momentum i den perioden. I dag hade vi stort bollinnehav och vi är jättebesvikna att vi inte kunde hålla tätt bakåt, säger IFK-tränaren Roland Nilsson.

Femte krysset på sju

Göteborg spelade oavgjort för femte gången av sju möjliga i år. Laget har bara vunnit en match i allsvenskan.

– Klart att det är frustrerande. Speciellt i dag när vi spelar så bra anfallsspel och gör två mål, då är det frustrerande att vi inte får med oss tre poäng.

Christan Kouakou spelade för IFK Göteborg i höstas – utan att göra ett enda mål.

Nu satte stockholmaren två bollar i nät mot sitt förra lag.

En exakt kvitteringsnick innebar 2–2 i 65:e minuten. Och innan dess hade Kouakou skjutit 1–1 lite tursamt via IFK-försvararen Mattias Bjärsmyr.

– Christian får två lägen i dag och gör mål på båda. Precis vad som behövs av en nia, säger Sirius tränare Daniel Bäckström, och fortsätter:

– Man är aldrig helt nöjd med oavgjort, men detta var en svår match och jag är stolt över att vi kan åka härifrån med 2–2 efter att ha hämtat upp två underlägen.

Nytt IFK-system

IFK Göteborg skrotade sin 3–5–2-uppställning som inte ledde till något alls framåt senast mot Kalmar.

Med 4–2–3–1 mot Sirius från start blev laget mindre baktungt.

– Vi hade fler spelare med oss upp och kunde spela in bollar tidigare i straffområdet. Vi fick en annan press på motståndarna än vi fått tidigare, säger Roland Nilsson.

1–0-målet var ett typexempel. Kevin Yakob plockade upp en boll på mittfältet och spelade ut till vänster. Sedan rusade han mot mål och fick pannan på Sebastian Erikssons inlägg.

Nicken prickade stolpen och Yakob dunkade in returen.

Men samtidigt som Göteborgs anfallsspel var bättre så läckte försvaret.

Sirius fick bra betalt för sin aggressivitet och bjöds på en hel del lägen. Sett till antal målchanser och avslut på mål var det inte alls ologiskt att Uppsalalaget fick med sig en poäng från Ullevi.