Duplantis bäst i världen i år

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2020-12-05

Armand Duplantis. Arkivbild.

Armand Duplantis har utsetts till världens bästa friidrottare i år. Som förste svensk och som yngste någonsin.

– Wow, säger han om att vara den yngste.

Internationella friidrottsförbundets (World Athletics) gala blev i år förstås en helt digital sådan. Duplantis var en av fem finalister till utmärkelsen till den bästa manliga friidrottaren.

World Athletics lurade hela familjen Duplantis hemma i Lafayette. Först föräldrarna Greg och Helena, som också är hans tränare. De trodde att de skulle intervjuas om sonen, men fick i stället utmärkelsen Årets tränarprestation.

– Å, är det sant, säger Helena Duplantis överraskat i WA:s sändning på Youtube.

Därefter trodde Armand Duplantis att han skulle intervjuas om föräldrarna, men tilldelades i stället sitt pris.

– En dubbel överraskning. Tack!, säger han.

I februari satte 21-åringen dubbla inomhusvärldsrekord när han först tog sig över ribban på 6,17 meter i polska Torun och sedan 6,18 i Glasgow. Dessutom levererade han tidernas högsta hopp utomhus med 6‚15 i Rom i september, en centimeter bättre än legendaren Sergej Bubka.

Även om innesäsongen var bättre rent resultatmässigt, är Duplantis mest nöjd med utesäsongen under coronaåret.

– Att jag mentalt lyckades under den här konstiga säsongen så att jag fick till bra resultat, det är det mest imponerande, säger han.

Det var också en stavhoppsutmaning som fick specialpriset till något som inspirerat under detta coronaår, trädgårdstävlingen mellan Duplantis, fransmannen Renaud Lavillenie och amerikanen Sam Kendricks.