Guide: Dagens matcher i fotbolls-VM

Rico Liljedahl/TT

Publicerad 2022-12-02

Schweiz Xherdan Shaqiri gjorde mål mot Serbien i VM 2018. Då valde han en kontroversiell målgest – nu möts Schweiz och Serbien igen. Arkivbild.

Vem gör Portugal och Brasilien sällskap, ur grupp G och H, till åttondelsfinal i fotbolls-VM 2022? Det avgörs under fredagen – trots politiskt infekterade matchpar, en avstängd förbundskapten och en hemskickad målvakt.

Här är allt du behöver veta om dagens matcher.

+ Grupp H, tabell:

1) Portugal, 6 poäng, +3 i målskillnad.

2) Ghana, 3, +–0.

3) Sydkorea, 1, –1.

4) Uruguay, 1, –2.

+ Så avgörs grupp H:

Portugal har redan säkrat sin plats i åttondelsfinal. För att säkra gruppsegern räcker det att sydeuropéerna tar poäng mot Sydkorea. Även förlust kan vara nog för gruppseger – förutsatt att Ghana inte besegrar Uruguay, då landar Ghana och Portugal på samma poäng och målskillnad kan avgöra.

Ghana har det bäst förspänt för att ta sig vidare från gruppspelet av övriga lag i gruppen. Vid seger mot Uruguay är landet garanterat klart för åttondelsfinal.

För Sydkorea är läget ovisst. Det krävs dock åtminstone seger mot Portugal för att hålla hoppet vid liv. Samtidigt behöver Ghana tappa poäng mot Uruguay. Om Ghana parallellt spelar oavgjort mot Uruguay kan målskillnad bli avgörande i kampen om en åttondelsfinalplats.

För Uruguay krävs seger mot Ghana. Om Sydkorea samtidigt besegrar Portugal avgör målskillnad eller andra parametrar (se nedan).

.

+ Matcherna

Vad: Sydkorea–Portugal, grupp H.

När: Fredag klockan 16.00.

Var: Education City Stadium, al-Rayyan.

Tv/radio: Kunskapskanalen/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Vill undvika Brasilien

Portugal behöver en poäng för att säkra gruppvinst. Det kan visa sig ge en fördel – att man undviker Brasilien i åttondelsfinal.

– Om vi båda vinner våra grupper vore det bäst, men om vi ​​är tvungna att möta varandra skulle det bli en match mellan två fantastiska lag. Men vår önskan, och Brasiliens, är att vi möts senare, säger Portugals tränare Fernando Santos enligt flera medier.

+ Avstängd förbundskapten

Sydkoreas förbundskapten Paulo Bento var rasande efter 2–3-förlusten mot Ghana tidigare i veckan. Detta eftersom den engelske huvuddomaren Anthony Taylor blåste av matchen innan en hörna hann slås.

Då konfronterade Bento domaren och fick rött kort. Han är därmed avstängd i mötet med Portugal.

– Det kommer att vara en förlust men det kommer att göra oss bättre, enade ... Vi kommer att visa all vår kvalitet, säger Sergio Costa, assisterande tränare, enligt AFP.

.

Vad: Ghana–Uruguay, grupp H.

När: Fredag klockan 16.00.

Var: al-Janoub-stadion, al-Wakrah.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Sista chansen för åldermännen

35-åringarna Luis Suárez och Edinson Cavani spelar troligtvis VM för sista gången.

Duon är etta respektive tvåa i listan över Uruguays bästa målskyttar genom tiderna och var med när Uruguay tog sig till VM-semifinal i Sydafrika 2010. Nu krävs seger, och gynnsamt resultat i Sydkorea–Portugal, för att nå åttondelsfinal.

– Vi kommer att lägga vårt liv och vår själ i den här matchen, säger Suárez enligt AP.

+ ”Aldrig förlåtit Suárez”

Luis Suárez krossade ghananska hjärtan under VM för tolv år sedan. Anfallaren stoppade en boll på mållinjen med händerna i slutsekunderna – Ghana missade den efterföljande straffen – och Uruguay slog ut Ghana ur VM efter straffar.

Det är en mörk dag inetsad i minnet på många ghananska fotbollsfans.

– Vi väntade på att få fira, men vi fick gråta på gatorna. Jag hatade den dagen, säger supportern Samuel Quist, 36, till AFP.

– Vi har aldrig förlåtit Suárez. Precis som vi grät för tolv år sedan kommer han att gråta på fredag, säger politikern Collins Adomako-Mensah till nyhetsbyrån.

.

+ Grupp G, tabell:

1) Brasilien, 6, +3.

2) Schweiz, 3, +–0.

3) Kamerun, 1, –1.

4) Serbien, 1, –2.

+ Så avgörs grupp G:

Brasilien är redan klart för åttondelsfinal. För att vinna gruppen behöver sydamerikanerna ta minst en poäng mot Kamerun. Vid brasiliansk förlust, mot Kamerun, och om Schweiz besegrar Serbien kan det bli en målskillnadshistoria mellan Brasilien och Schweiz om gruppsegern.

Schweiz, Kamerun och Serbien kan alla knipa den andra biljetten till åttondelsfinal.

Schweiz har dock det klart bästa utgångsläget. För deras del räcker det garanterat med en seger mot Serbien.

Även oavgjort kan räcka – men då hänger det på målskillnad om Kamerun besegrar Brasilien. Förlust kan också räcka. I sådana fall är det andra parametrar som avgör för att skilja lagen åt (se nedan).

.

+ Matcherna:

Vad: Serbien–Schweiz, grupp G.

När: Fredag klockan 20.00.

Var: Stadium 974, Doha.

Tv/radio: Sportkanalen/C More/P4 Radiosporten.

+ Infekterat möte

Serbien och Schweiz möttes i VM 2018. Matchen slutade 2–1 till Schweiz och präglades av politiska undertoner.

Schweizarna Granit Xhaka, född i Basel med föräldrar från Kosovo, och Xherdan Shaqiri, född i Kosovo som förklarade sig självständigt från Serbien 2008, gjorde mål 2018. De firade genom att forma en tvåhövdad örn med händerna, en albansk nationalistisk symbol som finns på Albaniens flagga.

– Det var för mitt folk, som alltid stöttat mig. För dem som inte försummade mig, i mitt hemland, där mina föräldrars rötter finns, sade Xhaka då.

Serbien erkänner inte Kosovos självständighet och relationerna mellan de två länderna är fortfarande frostiga, vilket har genomsyrat Serbiens Qatar-VM. Fifa inledde nämligen en process mot landets fotbollsförbund efter att en provokativ flagga, som visade Kosovo som en del av Serbien, påstås ha hängts upp i omklädningsrummet i samband med första gruppspelsmatchen mot Brasilien.

.

Vad: Kamerun–Brasilien, grupp G.

När: Fredag klockan 20.00.

Var: Lusailstadion, Lusail.

Tv/radio: TV4/C more/P4 Radiosporten.

+ Målvaktskris

I Kamerun uppstod en kris när stjärnmålvakten André Onana, till vardags i Inter, skickades hem före matchen mot Serbien. Målvakten skickades hem efter en dispyt om lagets taktik med tränaren Rigobert Song.

”Jag har gjort allt jag kunnat för att hitta en lösning i en situation som fotbollsspelare ofta befinner sig i, men det har inte funnits någon vilja från andra sidan. Ändå respekterar jag de beslut som fattas av de ansvariga för lagets framgång”, skriver Onana på Instagram.

Devis Epassy ersatte Onana mot Serbien och väntas få chansen att vakta målburen även mot Brasilien.

+ Roterande Brasilien

Brasilien är redan klart för åttondelsfinal. Mot Kamerun väntas förbundskapten Adenor Leonardo Bacchi, allmänt känd som Tite, rotera laget ordentligt.

Han uppges nämligen vilja ge speltid till de sju spelare som ännu inte fått matchminuter under mästerskapet. Därmed kan 39-årige Dani Alves bli den äldsta brasilianaren någonsin att spela VM-fotboll på herrsidan.

– Efter matchen mot Schweiz berättade Tite för oss att han har för avsikt att göra ändringar i laguppställningen. Han sa att han ville att alla skulle spela och vi är nöjda med det beslutet, säger Fabinho enligt AP.

.

+ Så skiljs lagen åt vid lika många poäng:

Om två lag slutar på samma poäng avgör i tur och ordning: målskillnad, antal gjorda mål, inbördes möten och antal fair play-poäng. I det sista fallet går det laget med minst antal fair play-poäng vidare. Gult kort ger en poäng, rött kort (via två gula) tre poäng, direkt rött kort fyra poäng och gult kort följt av direkt rött kort ger fem poäng.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs fel motståndare för Uruguay. Rätt ska vara att Ghana.