Bahta efter SM-guldet: "Jag är tillbaka"

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2020-08-14

Meraf Bahta (69) vann SM på 10 000 meter i Uppsala.

Inget tävlande på nästan ett år och en vår som präglats av coronaviruset som försvårat hennes andning.

Men i comebacken på SM visade Meraf Bahta sin klass.

– Jag är tillbaka, säger hon leende efter guldet på 10 000 meter.

Meraf Bahta hade inte tävlat sedan den 6 september förra året, och då gjorde hon bara några enstaka lopp efter sin ett år långa avstängning på grund av missarna i vistelserapporteringen.

Vägen tillbaka har varit längre än väntat.

– Först hade jag en stressfraktur i foten och precis när jag började träna bra igen efter det var jag sjuk i corona, säger Meraf Bahta när TT träffar henne efter målgång i Uppsala.

TT: Blev du jättesjuk?

– Ja, jätteilla. Hög feber... Det var kort men tufft.

TT: Och det tog tid att komma tillbaka?

– Ja, det var jättejobbigt med andningen. Jag hade det jättetufft med träningen. Jag har kämpat varje pass. Det släppte lite nu i slutet av veckan faktiskt, det är skönt. Jag kände mig som en helt annan människa nu i veckan.

Med ett varv kvar gick Bahta, Sverigeetta på distansen genom tiderna, upp i ledningen och höjde tempot rejält. Hon behöll täten hela vägen in i mål och vann på 34.07,21 före Sarah Lahti på 34.07,54.

– Det var varmt men det var skönt att vara tillbaka på SM. Det är den roligaste tävlingen. Men jag kände lite i magen efter fem kilometer... det är för varmt.

TT: Känns det som att du är på väg att komma tillbaka på allvar nu?

– Ja nu, nu är jag tillbaka, säger Bahta och skrattar.

Bahta har inte bestämt vilken nästa tävling blir, men troligen blir det någon i september. Och redan på helgens friidrotts-SM kan det bli ett lopp till, om hon ställer upp på 5 000 meter under söndagen.

Följ ämnen i artikeln