Oroligheter när tusentals sörjde Maradona

TT-AFP

Publicerad 2020-11-26

Tusentals argentinare köade i centrala Buenos Aires för att ta farväl av sin fotbollsgud, Diego Maradona. Det kunde inget coronavirus i världen hindra. Men oroligheter utbröt och polisen ingrep med tårgas och gummikulor. Dessutom fick Maradonas kista flyttas.

Köerna längs gatorna i närheten av centrala Plaza de Mayo ringlade långa redan tidigt på torsdagsmorgonen efter en natt av sorg och minnen av fotbollslegendaren Diego Maradona som dog på onsdagen, 60 år gammal, av en hjärtattack.

Detta efter ett liv där han som fotbollsstjärna av många bedöms vara den störste genom tiderna, men där han efter karriären kämpade mot drog- och alkoholberoende.

Starka reaktioner

Diego Maradonas kista, insvept i den argentinska flaggan och hans tröja nummer 10, anlände i går till presidentpalatset Casa Rosada där stjärnan ligger på lit de parade.

Tusentals och åter tusentals människor – en del bedömare räknar med att det blir totalt en miljon människor – köade för att få ta farväl och på eftermiddagen blev trycket för stort. Enligt den argentinska dagstidningen Clarín ringlade kön genom 20 kvarter och när det verkade som alla inte skulle hinna ta farväl av sin hjälte utbröt oroligheter.

Polisen försökte med avspärrningar stoppa folkmassan och använde både tårgas och sköt gummikulor, samtidigt som vissa fans lyckades ta sig in i presidentpalatset via det som var tänkt som utgången för de sörjande. Maradonas kista flyttades till ett annat rum i presidentpalatset.

Senare på dagen kördes en begravningsbil med Maradonas kista i en kortege, i hög fart omgiven av polismotorcyklar, till Jardín de Paz-kyrkogården där en privat familjeceremoni väntade.

Redan tidigare på dagen väckte de stora folksamlingarna en del starka reaktioner på sociala medier då samtidigt en tuff kamp förs mot coronaviruset. Argentina har haft närmare 1,4 miljoner positiva covid-19-fall och 37 714 döda.

– Du bara måste vara här, det finns inte en chans att det inte skulle ske. På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna. Argentina är Maradona och Maradona är Argentina, med allt det goda och allt det onda, sade Marcelo Gades, en av de sörjande som köade för att ta ett sista farväl.

"Gud har dött"

Många slängde fotbollströjor och blommor över barriären som skiljde de köande från kistan.

Tre dagars landssorg utlystes i går och landets president Alberto Fernandez sade om Maradona:

– Han var en som nuddade himlen med sina händer men aldrig tog sina fötter från marken.

Stora idrottare, politiker och argentinskfödda påven Franciskus fanns bland de som hyllade Maradona. Fans över hela världen sörjde och den spanska tidningen Diario AS rubrik på förstasidan löd: "D10S har dött". Ett smeknamn som i en lek med siffror och bokstäver utläses "dios", Gud på spanska.

Följ ämnen i artikeln