La Liga-match avbröts efter rasismanklagelser

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2021-04-04

Valencias Mouctar Diakhaby. Arkivbild.

Matchen mellan Cadiz och Valencia avbröts i mitten av den första halvleken.

Valencia-spelarna lämnade planen i protest efter att försvararen Mouctar Diakhaby ska ha utsatts för rasism.

– Mouctar är ledsen och sårad, det var en väldigt ful förolämpning, säger Valencias lagkapten José Gayà.

Det var efter en knapp halvtimmes spel som Diakhaby och Cadiz-spelaren Juan Cala hamnade i bråk efter en duell och flera lagkamrater fick hålla isär spelarna.

Det hela slutade med att Valencia-spelarna klev av planen och att matchen avbröts.

Några minuter senare kom spelarna åter ut på planen – men Diakhaby själv byttes ut i samband med avbrottet.

På Twitter skriver Valencia att spelaren blivit utsatt för en rasistisk förolämpning, men att han bett sina lagkamrater att "återuppta kampen".

"Laget har samlats och bestämmer sig för att återvända för att kämpa för klubbmärket, men fördömer all typ av rasism", skriver klubben vidare.

Cadiz-spelaren förnekar anklagelserna om rasism.

"Han bad oss"

Efter matchen berättar Valencias lagkapten José Gayà om det som hänt:

– Diakhaby sa till oss att han fått ta emot förolämpningar från motspelaren. Och det kan vi såklart inte stå bakom. Vi bestämde oss för att lämna planen och vänta på vad som skulle hända, säger han i C More:s sändning och fortsätter:

– Vi kom tillbaka till planen för att vi fick höra att vi troligen skulle förlora tre poäng, möjligen fler, om vi inte gjorde det. Och Diakhaby bad oss att återvända, vi gjorde det för att han bad oss om det. Han sa att han inte ville fortsätta men han bad oss att göra det.

Enligt Gayà var Diakhaby var väldigt sårad efter matchen.

– Det var en väldigt ful förolämpning.

Förnekar

Cala, som i den 14:e minuten hade gett Cadiz ledningen, fortsatte att spela efter avbrottet, men byttes ut i halvtid och ställningen 1–1.

I den andra halvleken avgjorde Cadiz i den 88:e minuten när argentinaren Marcos Mauro, som ersatte Cala, nickade in 2–1 som blev slutresultatet.

– Jag har inte pratat med någon av spelarna och har ingen information om det. Jag vet inte vad som hände men Cala är en väldigt bra lagkamrat och han är väldigt professionell, säger Mauro.

På presskonferensen efter matchen säger Cadiz-tränaren Álvaro Cervera att Cala förnekar att han skulle ha förolämpat Diakhaby.

– Juan Cala har sagt till mig att han inte vid något tillfälle förolämpat Valencia-spelaren. Jag tror på min spelare, säger Cervera.