NHL-stjärnan håller igång – via Instagram

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-04-05

Rookiesäsongen fick ett abrupt stopp när coronviruset lamslog världen. Nu sitter Pierre Engvall hemma i Ljungby och väntar på nya besked från NHL.

Träningen sköter han bland annat med hjälp av Instagram.

– Det är bara att göra det bästa av situationen, säger Torontospelaren.

48 matcher hann Pierre Engvall spela för kanadensiska Toronto innan säsongen stoppades. Resultatet blev åtta mål och sju assist, tillräckligt bra för att Toronto skulle skriva ett tvåårskontrakt med Engvall i mitten av februari.

– Det startade bra, jag kände att jag fick stort förtroende från tränaren (Sheldon Keefe). Jag kände att jag kom in bra och kunde ta med mitt spel från AHL, säger den svenske forwarden.

De senaste 20 matcherna före stoppet blev det dock bara en poäng. Vad torkan berodde på har Engvall svårt att svara på.

– Jag tyckte ändå att jag spelade bra, det var mer att produktionen gick bättre i början. Man kan inte förvänta sig att vara på topp hela säsongen, samtidigt som man vill vara så bra som möjligt, säger han.

"Var lite chockad"

Sista tiden före stoppet var något märklig, när nyheterna om coronvirusets spridning i Nordamerika kom allt oftare och närmare. Spelarna uppmanades att vara extra försiktiga och tvätta och sprita händerna.

En matchdag när spelarna tog sig till hallen för morgonträning fick de beskedet att de skulle vända hem igen, att allt var inställt.

– Så klart var man lite chockad, man fattade inte riktigt vad som hände. Man tänkte att det inte skulle hålla på så länge.

Engvall stannade kvar i Kanada en tid, men sedan kände han och flickvännen att det var bättre att åka hem i stället för att sitta instängda i en lägenhet i Toronto.

– Vi flög hem, det var inte så många på planet. Man fick ha mask på sig för att hålla sig bättre skyddad.

Övar med brorsan

Nu, i väntan på besked om NHL-säsongen ska fortsätta, är han hemma igen i småländska Ljungby där han bor med föräldrarna och lillebror Kevin, 17, som spelar J20-ishockey med Rögle.

– Det är inte så mycket människor här, så du kan fortfarande gå ut och ta en springtur, säger han.

En vanlig dag i isolering innehåller träning "så man inte tappar all kondition". Laget kör även lite liveträning via Instagram. I hemmet finns också en del utrustning för styrketräning.

– Jag har en skivstång, några kettlebells. Det blir mycket magövningar, mycket ben. Hopp och spänst och så. Det är inget revolutionerande. Det är ganska basic.

När det gäller teknikdelen har han nytta av lillebrorsan som han kan öva med.

– Jag har faktiskt ett hockeymål i garaget och så har jag lite teknikpuckar så att jag kan dribbla och skjuta lite. Så man har inte tappat allt helt, säger Engvall.

Lagchatt och telefon

Spelarna håller kontakt genom en lagchatt och Engvall har även telefonkontakt med de andra svenskarna (William Nylander, Calle Rosén, Rasmus Sandin, Andreas Johnsson) som har åkt hem. Men det blir mycket dödtid.

– Jag kollar på tv-serier, just nu "Vikings". Jag spelar lite "Fortnite" ibland. Det blir inte så mycket mer.

TT: Är du en person som klättrar på väggarna eller lyckas du hitta något slags lugn?

– Nej, jag gillar att hitta på lite mer saker. Men det viktigaste är att vi får ordning på det här. Vi har inte så mycket val, det är bara att göra det bästa av situationen.

Följ ämnen i artikeln