Så beslutade Uefa om utbrytarklubbarna

Ingela Ahlberg/TT

Uppdaterad 2021-05-08 | Publicerad 2021-05-07

Uefas ordförande Aleksander Ceferin. Arkivbild.

De tre klubbar som fortfarande är kvar i den tänkta utbrytarligan i fotboll riskerar att straffas av Uefa.

De nio som lämnat planerna på en superliga gör avbön genom att skänka 153 miljoner kronor till barn- och gräsrotsfotboll och betala böter.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) skriver i ett pressmeddelande att man ska ta till lämpliga åtgärder mot de tre klubbar som inte lämnat Super League: Real Madrid, Barcelona och Juventus.

Uefa har också kommit överens med de övriga nio att de ska vara kvar i Uefas tävlingar och följa dess bestämmelser och att ett nytt utbrytningsförsök kommer att kosta dem motsvarande drygt 1 miljard kronor.

Klubbarna – Arsenal, Milan, Chelsea, Atlético Madrid, Inter, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham – har accepterat böter på fem procent av intäkterna från Europaspelet under en säsong. De kommer också att tillsammans skänka motsvarande 153 miljoner kronor till barn- och ungdomsverksamhet samt gräsrotsfotboll runt om i Europa.

"Genom att acceptera sina åtaganden och deras vilja att reparera skadorna som de orsakade, vill Uefa lägga det här kapitlet bakom sig och gå framåt i positiv anda", säger Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin i pressmeddelandet.

Champions League-final 2021 (herrar): Allt inför Manchester City–Chelsea

Europa League-final 2021: Allt inför Manchester United–Villarreal

Champions League-final 2021 (damer): Allt inför Barcelona–Chelsea