Hanssons rekordstart: "Jättestort kvitto"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-07-25

Sophie Hansson började medaljjakten på 100 meter bröstsim med att slå svenskt rekord.

Medaljhoppet Sophie Hansson startade 100 meter bröstsim rekordbra.

Hon slog sitt tredje svenska rekord på tre månader i OS-försöken.

– Det är ett väldigt formbesked, ett jättestort kvitto, säger hon.

Hansson putsade sitt svenska rekord med tre hundradelar till 1.05,66 och gick vidare till nattens semifinal med fjärde tid.

Hon gjorde det från en bana bredvid amerikanska superstjärnan Lily King, världsrekordhållaren som dominerat 50- och 100-metersdistanserna med dubbla VM-guld både 2017 och 2019 och som är regerande olympisk mästare på 100.

– Jag känner mig så pass etablerad nu att jag inte känner mig rädd av den situationen, utan snarare att det lyfter mig att möta de som är bäst. Jag har kommit långt sedan 2016 i Rio där allt och alla stressade mig. Det kommer av erfarenhet och mycket träning, säger Hansson som tog EM-guld på distansen i maj.

Rekordbra säsong

Lily King var elva hundradelar före Hansson i heatet och vann på 1.05,55. Men snabbast totalt i försöken var Tatjana Schoenmaker, Sydafrika, som satte olympiskt rekord med 1.04,82.

Lydia Jacoby, USA, var tvåa på 1.05,52 och sedan följde King och Hansson.

Den 22-åriga Helsingborgssimmaren, som tränar och pluggar på North Carolina State University, har haft ett enormt 2021 där hon sänkt sitt personbästa med nästan två sekunder, slagit tre svenska rekord de senaste tre månaderna och vunnit EM-guld.

Nu började hon medaljjakten i bröstsim på bästa sätt.

– Jag simmade ju snabbt redan på frisimmet i laget, men det är olika simsätt och att bröstsimsformen är så här bra är ett jättestort kvitto, säger Sophie Hansson som fick frågan vad hon siktar på nu:

– Att simma ännu fortare.

Missad rekordjakt

OS-debutanten och 17-åriga stjärnskottet Emelie Fast började optimistiskt, men kroknade och landade på 1.07,98, dryga sekunden från avancemang.

Michelle Coleman jagade sitt eget svenska rekord på 100 meter ryggsim, satt i juni i Rom, men kroknade efter en blixtrande första längd och gick i mål på 1.00,54, 92 hundradelar över.

– Det var för ivrigt ut och det kostade verkligen sista biten. Det var för mycket vilja, så jag måste kontrollera det bättre, säger en inte alltför nedslagen Coleman.

Frisim är ju egentligen hennes fokus, men hon simmar ryggsimmet i Sveriges medleylag i slutet av simningens OS-vecka och ville därför ha ett lopp individuellt.

Louise Hansson strök sig för att koncentrera sig på nattens OS-final på 100 meter fjäril.

Talangen Robin Hanson fick inte till det på 200 meter fritt och 1,47,02 var dryga halvsekunden över hans svenska rekord från EM. Han missade avancemang med drygt tre tiondelar.