Ola Palmström/TT

Publicerad 2021-09-24

Björklöven fick fira tio gånger om mot Södertälje.

HV71:s resa tillbaka till SHL såg ut att få en tung start.

Men favoriten reste sig från ett 0–2-underläge hemma mot AIK och vann den hockeyallsvenska premiären med 3–2.

– Jag är stolt över grabbarna, säger Tyler Vesel till C More.

Senare stod Björklöven för en häpnadsväckande 10–2-seger mot Södertälje.

HV71 är skyhög favorit att studsa tillbaka till SHL efter degraderingen förra säsongen, men det blev en något skakig inledning på hockeyallsvenskan för Jönköpingslaget.

– Vi är ett av de bästa lagen i den här ligan och vi måste bevisa det. Det är hårt jobb varje dag för att kunna nå vårt mål, säger Tyler Vesel till C More.

Eric Norins dubbla fullträffar för gästerna satte HV71 i en prekär situation.

”Tuff match”

Då visade hemmalaget kvalitén och vände på steken. Nyförvärvet Jonathan Davidssons styrning förbi AIK-målvakten Pavel Chomtjenko drygt sex minuter in i andra perioden blev startskottet för comebacken.

Tre minuter senare ringde det igen. Simon Önerud kom direkt från utvisningsbåset och avslutade en kontring med att smälla in 2–2 vid närmsta stolpen.

När den amerikanska centern Tyler Vesel sedan utnyttjade att han fick öppet mål efter en lyckosam sargstuds var vändningen ett faktum.

– Jag är stolt över grabbarna att de kommer tillbaka. Det var en tuff match, säger Vesel.

Total överkörning

Björklöven stod för en makalös överkörning borta mot Södertälje i Scaniarinken. Umeåklubben, som föll i slutspelsfinal mot Timrå förra säsongen, vann med övertygande 10–2.

– Vi har väl bra utdelning tycker jag. Jag vet inte om det är så välspelat ändå, men det är kul att vi tar vara på chanserna vi får, säger Olle Liss till C More.

Ledningsmålet kom redan efter 40 sekunders spel genom finländaren Veeti Vainio – det var bara början på hemmalagets mardrömskväll.

I slutet av första perioden gjorde Björklöven tre mål inom loppet av lika många minuter och klev upp i en 4–0-ledning.

”Löven” fortsatte dominansen även i den andra och tredje perioden och siffrorna rann iväg ordentligt.

– Just nu är jag väldigt tom och besviken, säger Södertäljes tränare Jörgen Bemström i C More.

Tunga förluster

Det blev däremot ingen rolig premiärdag för Mora som föll överraskande efter förlängning borta mot Vita Hästen.

Det var en svängig tillställning i Norrköping där hemmalaget tog ledningen, men Mora hann vända till 2–1 redan i första perioden. I andra perioden återtog Vita Hästen ledningen – men kvitteringen kom drygt åtta minuter in i tredje.

Till slut var det trots allt Vita Hästen som drog det längsta strået och avgjorde genom Victor Björkung bara 49 sekunder in i förlängningen.

Även Modo fick en tung öppning på säsongen när de åkte på en 2–5-förlust borta mot Västervik. Gästerna kom tillbaka från underläge två gånger om, men tre snabba mål i tredje perioden avgjorde matchen för Västervik.