Modins skräll – tog silver i VM

Ibraheem Alsalman/TT

Publicerad 2023-01-21

Det såg länge kört ut.

Men Zebastian Modin, 28, reste sig och tog VM-silver i para-skidskytte i Östersund.

– Det var bättre än vad det kändes, säger Modin till TT.

Följ ämnen
Skidskytte

Zebastian Modin inledde hemma-VM med att köra 7,5 km para-skidskytte. Modin, som med sina åtta paralympiska medaljer är Sveriges bästa vinterparalympier genom tiderna, inledde stabilt och hade bra åktid. Men när han klev in på skjutvallen blev det svårare – och det såg länge tufft ut.

Åkningen gav VM-silver

Men tack vare en snabb åkning, tillsammans med guiden Daniel Richardsson, körde Modin upp sig och slutade till slut på en andraplats – hans första skidskyttemedalj i karriären – trots totalt fem bom.

Den 28-årige norrlänningen säger att åkningen var avgörande för hans del.

– Det var bättre än vad det kändes. I dag räckte det med bra åkning.

TT: Det var tuffare på skjutvallen.

– Ja, jag tänkte att jag måste ta mig runt och avsluta snyggt åtminstone. Sedan fick jag höra att jag var med och slogs om det och då fick jag mer energi. Det var kul och blev lite som en bonus.

Totalt sex åkare kom till start. Vann gjorde Kazik Oleksandr från Ukraina. Tysken Nico Messinger blev trea.

För Zebastian Modin väntar ett fullspäckat VM-schema den kommande veckan. Han ska delta i både skidskytte och längdskidor. Totalt blir det fem tävlingar på nio dagar.

TT: Ska vi förvänta oss fler skidskyttemedaljer av dig framöver ?

– Jag hade inte så stora förhoppningar inför i dag, men tävlingen blev bättre än vad jag hade hoppats. Men jag vet inte, jag vill inte ta det för långt, men man vet aldrig. Det är alltid speciellt med första medaljen (i skidskytte).

Richardsson lyfts fram

Richardsson lyfts fram
På söndagen väntar 18 km klassiskt i längdskidor. Med andra ord fanns det inte så mycket tid till att fira VM-silvret.

– Jag måste börja tänka på i morgon. Jag har en tuff vecka framför mig så man får njuta kortare stunder. Efteråt får man kanske fira bättre.

Modin lyfter även guiden Daniel Richardsson när han pratar om framgången. Duon har tränat ihop sedan i somras och kommer väldigt bra överens.

– Han har betytt jättemycket för mig. Vi är tajtare nu, vilket gör att jag kan slappna av. Det är jätteviktigt för mig, säger Zebastian Modin.

Zebastian Modin vann ett silver när para-VM inleddes i Östersund. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln