En smärre fotbollsrevolution

Uppdaterad 2015-09-30 | Publicerad 2015-09-29

Inkluderandet av kvinnliga lag gör Fifa 16 till en spännande ny upplevelse

SPORT Det är revolution i luften.

Efter 22 år och lika många spel exklusivt tillägnade manliga fotbollsspelare öppnar EA Sports nu upp för kvinnorna. Och plötsligt tillåts ”Fifa” ta plats på kultursidorna som ett exempel på hur den tidigare så inskränkta spelvärlden blir allt öppnare och allt mer inkluderande.

Det är givetvis positivt – även om förändringen sker med babysteg. I ”Fifa 16” finns inga kvinnliga klubblag, bara 12 landslag som är förpassade till ett och samma spelläge: en VM-liknande turnering. Det är svårt att inte tro att det rör sig om ett cyniskt beslut från Electronic Arts sida – för vad ska de annars använda för att truga oss att köpa nästa års upplaga?

Inte längre slätstruket

Men låt oss hylla det som faktiskt finns här och nu.

Att ”Fifa 16” är bättre än det slätstrukna ”Fifa 15” är mycket tack vare de kvinnliga fotbollsspelarna. Med Kosovare Asllani och Lotta Schelin ute på gräset blir spelet något långsammare än när Lionel Messi och Neymar dundrar fram längs kanterna – men också mer intuitivt och dynamiskt. Ytorna blir större och det känns något lättare att göra mål, vilket är förståeligt då de kvinnliga målvakterna i regel har kortare räckvidd än de manliga och förväntas täcka lika stora nät.

Något som påverkar både männens och kvinnornas spel är att det numera är betydligt svårare att sy ihop lyckade passningstrianglar. Att ta emot bollen, vända på en femöring och skicka iväg en passning som sågar sig igenom motståndarlagets hela mittfält resulterar ganska ofta i att bollen landar hos fel adress. EA Sports har helt enkelt gjort fotbollsspelarna mänskligare och tvingat oss framför tv:n att bygga upp anfallen mer metodiskt.

Äntligen högre risker

Den nytillkomna ”hårda passen” är ett bra sätt att snabbt nå fram till stationära spelare på långa avstånd, men den bör användas med måtta då den lätt kan sjabblas bort. Överlag har riskmomenten i spelet med bollen ökat, vilket är bra, men på det stora hela känner man ändå igen sig.

Tipsguiden (som slås på och av med ett klick på högerspaken) är ett lovvärt tillskott, men hade gärna fått innehålla mer effektiva tips. Inte ens på den mest avancerade nivån får jag några uppslag som kanske hade kunnat bidra till förändringar i mitt spel. Den som aldrig någonsin spelat ”Fifa” – eller ”Pes” – lär dock få stor användning av guiden.

Karriärläget svänger

Vi som nött ner handkontroller till plastpartiklar under hundratals timmar med ”Fifa” får som tur är något annat att glädja oss över: ett karriärläge som det svänger om för första gången på flera år. EA Sports har bland annat inkluderat ett träningsläge och en försäsongskampanj som genererar pengar till transfermarknaden. Tack vare träningsläget kan man nu toppa sina stjärnspelare ytterligare – eller höja statsen för avbytarna som annars skulle få det väldigt svårt att slå sig in i förstaelvan. De ”skill games” som används som träningsunderlag kan simuleras passivt, men bäst resultat får man givetvis om man själv spelar dem.

Alla dessa små, små förbättringar bleknar dock i skuggan av den där rättvisestämplade markeringen om att alla faktiskt ska med den här gången.

Representation är också en revolution. Och inget annat spel i år visar det med samma eftertryck som ”Fifa 16”.

Missa inga spelnyheter!

Följ Nöjesbladet Spela på Facebook och Twitter!

Nyheter Recensioner Intervjuer Trailers