Björn Eriksson kritisk till valet av OS 2022

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-07-31

Peking-delegationen jublade över beslutet – men valet av OS-arrangör får skarp kritik.

I dag blev det klart att Peking kommer arrangera vinter-OS 2022.

Någonting som Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson är kritisk till.

– Det är inget drömscenario och det är inte så att man korkar upp champagneflaskan hemma, säger han till Sportbladet.

Björn Eriksson

Peking tilldelades vinter-OS 2022 före Almaty. De bägge städerna har varit ifrågasatta, mycket på grund av de mänskliga rättigheterna i såväl Kina som i Kazakstan.

– Det är inte så att jag ställer till bullfest här hemma. Det var ju två kandidater som kandiderade mot varandra och det var inget som kändes jätteskönt att någon av dem skulle få spelen, berättar Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson.

Tidigare har städer som Stockholm, Oslo, Krakow och Lviv dragit tillbaka sina kandidaturer till mästerskapen.

”Försämring av mänskliga rättigheter”

– Jag tror att vi hamnar i situation där länder som kan brista i mänskliga rättigheter och annat får en fördel av de här organisationerna på grund av ekonomisk dopning. Då hamnar vi i underläge. Det är dock glädjande att man ökar bidragen så att länder med statsskick vi är vana vid kan konkurrera, säger Björn Eriksson.

Även Amnesty Internationals pressekreterare Elisabeth Löfgren är kritisk till läget i värdnationen.

– Vi har ingen åsikt om vilket land som får utan att IOK trycker på för mänskliga rättigheter. Vi såg faktiskt en försämring av mänskliga rättigheter vid 2008 (då Kina arrangerade sommar-OS) både innan och efter mästerskapet.

”Inte fel att berätta vad vi tycker

Den här gången hoppas man att Peking håller vad man lovat.

– Det är en ganska unik möjlighet, när man tilldelar ett värdland ett OS finns en möjlighet att påverka. När Peking ansökte om sommar-OS skulle det vara bra för reformer och mänskliga rättigheter i Kina. Där tyckte vi IOK var ganska svaga som inte tryckte på, säger Elisabeth Löfgren.

Trots läget i Kina kommer Sverige inte att bojkotta mästerskapen om sju år.

– När såna här beslut fattas är det inte fel att berätta vad vi tycker. Däremot kommer vi deltaga precis som Sverige i diplomatiska lägen. Däremot ska man vara tydlig med att spelplanen ändras och vad man tycker om det, förklarar Björn Eriksson.

Följ ämnen i artikeln