Attacken: Pinsamt och omdömeslöst

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:
Armand Duplantis och Daniel Ståhl.
Foto: Tommy Pedersen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

SPORTBLADET

Svenska Friidrottsförbudet får rasande kritik för årets tio bästa-lista.

Från de egna leden.

Tidigare landslagslöparen Johan Engholm går till våldsam attack på sin blogg ”Fria tankar om friidrott”.

– Pinsamt och omdömeslöst, skriver han bland annat och förbundets topplista.

Anledningen till upprördheten är att årets lista bara har en enda löpare bland de tio - Andreas Kramer på en åttondeplats efter sitt svenska rekord på 800 meter.

Johan Engholm är själv gammal landslagslöpare med bland annat ett personligt rekord på 3.39,51 på 1 500 meter från 1987. Han är också ett tungt namn som styrelseledamot i Sveriges största klubb Hässelby.

Han bygger sin kritik på att man inte tar någon som helst hänsyn till konkurrensen i de olika grenarna.

Som att det finns betydligt fler 800-meterlöpare än diskuskastare eller längdhoppare i världen.

”Svensk löpning har aldrig presterat på den höga nivå globalt sett som nu, men det märks överhuvudtaget inte alls. Att placera Andreas Kramer som nummer 8 på listan är i överförd betydelse en ren våldtäkt. Hur har man riggat omröstningen? Det räcker att läsa ingressen i presentationen av listan för att förstå hur det går till. Donald Trump hade varit stolt”, skriver Engholm på sin blogg.

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Johan Engholm (till vänster) efter SM 1986.

”Är lekstuga”

Han har uppfunnit sin egen formel för att mäta prestationen och kommit fram till ett helt annat resultat. Inte bara att Andreas Kramer borde vara betydligt högre upp.

”Vidare har vi Kalle Berglund, Suldan Hassan, Erik Martinsson och Felix Francois med resultat som ligger på årets topp-10-lista över svenska resultat. Ingen av dem finns med på listan. De har i år gjort resultat som är solklart bättre än minst halva 10-bästa listan”, fortsätter han.

Det är en tio personer stark jury som röstar fram listan hos Svenska Friidrottsförbundet.

Där sitter bland andra förbundskaptenen Karin Torneklint, generalsekreteraren Stefan Olsson och förbundsordföranden Johan Storåkers med.

De sågas också med fotknölarna.

”Hur skall förbundsordförande, förbundskapten och generalsekreterare kunna ha någon trovärdighet i behåll, när de deltar i denna ’lekstuga’?”, skriver Engholm.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Andreas Kramer.

”Får stå för honom”

Men förbundskapten Karin Torneklint står för listan.

– Det är alltid svårt att jämföra olika grenar, men det var där vi landade. Men jag står bakom alla namn på listan liksom hela juryn. Sedan finns det alltid de som tycker annorlunda.

Nio av tio på topplistan tävlar i teknikgrenar och Johan Engholm kallar er för Hopp- och kastförbundet?

– Det får stå för honom. Men vi behandlar alla lika, även om det alltid är svårt att jämföra olika grenar.

Den med mest inflytande i rangordningen på listan är den nu pensionerade friidrottsexperten A Lennart Julin, som är juryns sekreterare.

– Men jag håller mig helst utanför den här debatten. Men vi röstar fram vår lista på samma sätt som exempelvis Track & Field News tar fram sin. Och jag tror att exempelvis Daniel Ståhl varit världens bästa diskuskastare, även om hela världen kastat diskus. Toppen blir inte bättre ju fler som håller på med en gren, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE