Suldan Hassan tillbaka i Somalia – vill så frö till löparstormakt

Publicerad 2020-11-04

Suldan Hassan, hans tränare Ulf Friberg och de tre bästa damerna och herrarna i det nystartade loppet i Hargeisa.

Han lämnade Somalia för tolv år sedan.

I går var svenska löparlöftet Suldan Hassan tillbaka för första gången – med målet att så ett frö som kan skapa en ny löparstormakt.

– Fatta vad coolt om det kommer världsstjärnor här ifrån i framtiden och vi var med och gjorde skillnad, säger han.

I somras var Suldan Hassan bara tiondelar från Anders Gärderuds svenska rekord på 5 000 meter. Nu laddar han om inför en OS-säsong med ett längre höghöjdsläger i kenyanska Iten.

Men på vägen har han och tränaren Ulf Friberg gjort ett stopp i födelselandet Somalia. För första gången sedan Suldan Hassan lämnade nomadlivet i Somaliland 2008 är han tillbaka och det är inte bara som turist utan som löparambassadör.

”I samtal med idrottsministern”

Med kort varsel drog han ihop ett tävlingslopp över dryga fem kilometer i miljonstaden Hargeisa med målet att väcka en slumrande löparstormakt.

– Löpningen har gett mig så mycket så när jag återvände hit utan att bidra på något sätt. Vi vill promota löpningen som folkhälsa och en idrott för båda killar och tjejer, säger han.

Ett femtiotal aktiva sprang premiärloppet som Suldan Hassan i framtiden hoppas ska bli en avbild av Göteborgsvarvet med tusentals deltagare. Redan nu var uppmärksamheten stor med tv-sänd presskonferens, överläggningar med landets idrottsminister om vikten av jämställd idrott och priser på 700 dollar till vinnaren av både herr- och damklassen.

– Kvinnors idrott är underutvecklad här och det är fantastiskt roligt att vi kan bidra till att utveckla tankarna kring det här. Det känns som alla lyssnade på oss här, säger Suldan Hassan.

Somalia gränsar till löparstormakter som Kenya och Etiopien och men infrastrukturen för löpning är klart sämre i krigshärjade Somalia. I Somaliland finns inte en enda löparbana.

”Kul att se kameler igen”

– Det skulle göra väldigt mycket för ungdomarna här att få en bana där man kan träna. Här finns förebilder som Mo Farah som är född i Somalia, men det saknas kunskap, säger Suldan Hassan.

Tror du Somalia är en stormakt om 15–20 år med bättre infrastruktur?

– Ja definitivt. Det är bara en tidsfråga innan man kommer konkurrera runt om i världen.

Såg du någon talang i ert lopp då?

– Ja, absolut. Vinnaren på killsidan hade stor potential. Banan var nog 5,3 kilometer och han hade 14 minuter någonting, det är en grymt bra tid på de här gatorna.

För Suldan Hassan väntar nu några dagars semester i landet han växte upp i. En känslosam resa i tiden.

– Det är starka minnen. I dag var vi här och sprang lite och då såg vi kameler. Back in the days levde jag som nomad så det var kul att se kameler igen.

– Men jag känner också tacksamhet över att bo i världens bästa land. Det ger mycket perspektiv att vara här, jag har så många möjligheter så det gäller verkligen att ta vara på dem. Många här hade gjort mycket för att få chansen som jag fått.