Avslöjar: Sverige hoppar av världscupen

Av: Kristoffer Bergström, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Norge har redan hoppat av världscupen för resten av året.

Sportbladet erfor att Sverige skulle följa efter.

Nu bekräftar skidförbundet att de inte kommer till start i Davos eller Dresden.

Världscupens premiär klarades av i finska Ruka i helgen, trots några missöden. En norsk ledare testade först positivt för covid-19 och sedan negativt. En islänning fick vänta så länge på sitt svar att han missade sprinten.

Men tävling blev det och många av de bästa var med.

Ställer in i Davos

Annat blir det i Davos nästa helg. Norge gick i går ut med att de inte kommer skicka några åkare dit eller till Dresden veckan därpå. Om inget drastiskt förändras gällande pandemin och smittspridningen avstår de också Tour de Ski.

Det svenska lägret behövde ett dygn extra för att tänka igenom saken. Åkarna uppgav att de vill tävla om det ansågs säkert, men det fanns andra parametrar att väga in.

I dag klockan 11 skulle de ge besked. Enligt Sportbladets uppgifter skulle de ställa in sin medverkan i Davos.

”Ett mycket svårt beslut”

Så blir det. Landslaget kommer varken till start i Davos eller Dresden och tävlar därmed inte mer i år.

– Att vi nu bestämt oss för att avstå de kommande världscuptävlingarna i Davos och Dresden har varit ett mycket svårt beslut, men det är taget med åkarnas hälsa i fokus. Vi vet att beslutet skapar besvikelse hos de aktiva men också för publiken framför tv:n. Hur mycket vi än vill tävla och bjuda på underhållning så känns detta beslut som det enda rätta när allt ställs på sin spets, säger Daniel Fåhraeus, Svenska skidförbundets längdchef, i ett pressmeddelande.

Ingen svensk smittades i Ruka, men det betyder inte att samma sak garanterat hade skett i tävlingarna i Schweiz och Tyskland.

− Vi drog en del lärdomar om genomförandet av en världscuptävling i Ruka. Vi har konstaterat att det gick bra. Men vi kan också ha haft tur. Som det ser ut kan vi inte skapa en smittfri väg till och från Davos eller Dresden. Om det går illa kan sjukdomen få potentiellt allvarliga konsekvenser för den som smittas. Det är ingen av oss inblandade som är villiga att ta den risken, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson i pressmeddelandet.

Sverige väntar med att ge besked om Tour de Ski.

Publicerad:

LÄS VIDARE