Kristianstad vinner SM-guld framför hemmafansen

Christensen mästare i sista matchen

Publicerad 2023-05-29

KRISTIANSTAD/STOCKHOLM. Målvakten Espen Christensen, 37, gjorde sin sista match för IFK Kristianstad.

Då spelade han en bärande roll när han fick ta sin första ligatitel efter 30–23 mot Sävehof.

– Det blir inte mycket bättre, säger Christensen till Sportbladet.

För första gången sedan 2018 är IFK Kristianstad svenska mästare på herrsidan. Och för första gången i karriären har målvakten Espen Christensen tagit hem en ligatitel.

I sin sista match för Kristianstad fick 37-åringen fira när SM-guldet säkrades i ett dramatiskt finalavgörande – och han spelade en bärande roll.

– Det känns rätt gött va? Jag har spelat några säsonger och det har varit några försök genom åren, säger Christensen.

Dramatiskt

Kristianstad och Sävehof följdes länge åt i den femte och avgörande finalmatchen. Både Christensen och Sävehofs målvaktstalang Oscar Sävinger visade upp fint målvaktsspel – och inget av lagen lyckades dra ifrån och det var likaläge, 12–12, i paus.

Lite mer än tio minuter in i andra halvlek kom dock matchens första rycket – och det stod hemmalaget för. Kristianstad gjorde tre obesvarade mål och gick ifrån till en fyramålsledning.

Sävehof skulle dock göra match av det hela. De närmade sig men hemmalaget hittade en till växel.

Med fem minuter kvar stod Christensen för en jätteräddning och Matias Jepsen kunde sätta 26–22.

”Det är underbart”

Sävehof kunde inte resa sig. Kristianstad spelade resten av matchen inför stående ovationer och ett rejält publiktryck.

– Det är underbart. Det är helt avgörande att vi har matchen här. Hade det varit på bortaplan tror jag inte att vi hade vunnit. Det är femte matchen på tio, elva dagar. Alla är slut och tömda på energi. Nu får vi gratis energi genom att bara vara här, säger Christensen.

Kristianstad vann matchen med 30–23 och säkrade klubbens första ligatitel på fem år.

Inte förlängt

Mitt i guldfirandet i hallen stod 37-årige Espen Christensen som kom till klubben 2020. Tidigare i vår stod det klart att han inte skulle få något nytt kontrakt och nästa säsong blir det spel i allsvenska Helsingborg.

Herman Josefsson.

Dit kommer han som svensk mästare.

– Det blir inte mycket bättre. Sista matchen, final, fullsatt och vinst, säger Christensen.

En annan som visade vägen var Markus Olsson. Precis som under hela finalserien levererade han och var målbäst när guldet säkrades med nio fullträffar.

– Att få vinna på hemmaplan håller man högt. Det kändes som vi var illa ute efter första matchen. Jag är så himla glad och det är kul att vara tillbaka, säger han.