Hyllar monstertältet: ”Arenan är overklig”

Al Bayt Stadium är fotbolls-VM:s mäktigaste och märkligaste arena

Publicerad 2022-11-28

DOHA. Guldarenan och stadion byggd med containrar får ursäkta.

Det enorma tältet Al Bayt är VM:s både mäktigaste och märkligaste arena.

– Det är otroligt spektakulärt, säger amerikanska supportern Joe.

Om det inte hade varit för att vi färdas i en buss med AC genom ökenlandskapet så hade det varit lätt att tro att man hallucinerar när Al Bayt stadion tornar upp sig ute i öknen 35 kilometer utanför Doha.

Guldpläderade finalarenan Lusail Stadium och arenan byggd med hjälp av 974 containrar i all ära men efter att ha varit på VM i en vecka och besökt de åtta arenor så har monstertältet, som kostade 7,5 miljarder att bygga, ute i öknen utanför staden Al Khor gjort störst intryck.

PLUS: Wernbloom: Så här är VM-stjärnorna på planen

Kontrasten mellan ökenlandskapet, den extremt gröna gräsmattan som omringar VM:s näst största arena och den konstgjorda sjön är slående på ett sätt som gör att det är svårt att ta in vad man ser.

– Det är otroligt spektakulär och den är helt enorm, säger den amerikanska supportern Joe och nickar upp mot taket under halvtidspausen i matchen mellan USA och England som spelades i tältet.

Blinkande bänkar och gäss mitt i öknen

I den konstgjorda sjön ”Al Bayt Stadium Lake” på området ligger trampbåtar och runt omkring på gräset går det änder och gäss. Det är svårt att tro på att de flugit i öknen och hittat den lilla sjön själva, fåglarna agera fotovänliga accessoarer för fansen på plats.

Bänkarna som är utplacerade både innanför säkerhetsspärrarna och utanför ser ut som vanliga träbänkar men när man kommer närmare syns det hur alla armstöd har ”censorer” som blinkar likt satelliter.

Allt är märkligt med Al Bayt men inga detaljer är en slump.

Insidan av taket på tältet pryds av ett massivt svart/vitt/rött mönster som är exakt samma som på soffkuddar och soffor inne i arenan. Namnet Al Bayt kommer från Bayt-al-Sha'ar, ursprungsnamnet på den typ av tält nomader ofta använde till mobila bostäder och som arenan efterliknar.

PLUS: LISTA: VM-landslaget med vräkigaste boendet

Matchen mellan USA och England slutade 0–0 och var långt från händelserik, efter tröstade sig fansen från England (som var mest besvikna) med att arenan i alla fall var en upplevelse utöver det vanliga.

– Matchen var innehållsmässigt fattig och inte alls kul men arenan är overklig, säger 38-årige Mark Webster från Wigan.

Ska monteras ned direkt efter VM

Mycket av kritiken mot Qatar inför VM har handlat om de usla förhållandena migrantarbetarna har haft som byggt arenorna.

Enligt The Guardian var Al Bayt en av de arenor med sämst förutsättningar för migrantarbetarna och det är inte svårt att förstå med tanke på dess placering ute i ingenstans.

Direkt när man går in i arenan så möts vi av vad som ser ut att vara ett klassiskt arabiskt mönster men tittar man riktigt noga så är det ansikten på människorna som under fyra år dedikerat sina liv åt att bygga det enorma tältet.

Efter VM ska övre delen monteras ner, stolarna ska skickas till olika fotbollsprojekt i landet och området med skybox ska bli lyxhotell och shoppingcenter.

Följ ämnen i artikeln