Inget OS – så blir det för tv-profilerna

Åström: ”Helt klart annorlunda”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sommar-OS i Tokyo skjuts upp.

Då får tv-profilerna rikta in sig på att göra annat.

– Kanske tillagar jag en bouillabaisse, säger Jonas Karlsson, 42, som skulle ha varit programledare för Discoverys OS-studio.

Tio timmar om dagen var det tänkt att Jonas Karlsson skulle leda Discoverys OS-studio. När OS nu skjuts upp till nästa sommar får Karlsson hitta på annat att göra i juli och augusti, men det kommer inte som någon överraskning.

– Utifrån det rådande läget i världen var det både väntat och rimligt. Människors hälsa är prio ett och när olika länder och förbund började sätta press på IOK fanns det bara ett beslut att ta. Frågan var väl snarare om det skulle bli uppskjutet i ett eller två år. Jag tycker det är bra att beslutet togs redan nu, säger han.

Kontraktet går ut

Discoverys Networks Sweden presschef Daniel Lagerqvist säger i ett sms att man ligger i fas med planeringen och förberedelserna och att fokus flyttas fram ett år.

Jonas Karlssons kontrakt går dock ut efter sommaren, och han säger att det i nuläget är för tidigt att svara på hur det kommer att bli med hans OS-medverkan.

– Jag har inget kontrakt med någon efter augusti, så allt och inget är möjligt. Men oavsett vilket är jag övertygad om att Discovery kommer göra ett riktigt bra OS 2021, säger Karlsson.

Vad kommer du i stället att göra under OS-veckorna nu när det inte blir av?

– Att vara med familjen låter väl som ett bra alternativ till OS. Några stora planer har jag inte i nuläget. Kanske tillagar jag en bouillabaisse.

Bortsett från OS, hur påverkas du jobbmässigt av all inställd livesport?

– Inte jättemycket. Ett antal direktsändningar jag skulle jobbat med har ställts in, men jag har kunnat fortsätta klippa de program jag producerar inför OS, så på det stora hela har det varit ganska liten förändring för mig. Men för Discovery i stort är det ju såklart en enorm utmaning med tanke på all idrott som fallit bort, säger Karlsson.

”Futtigt att prata om”

Tommy Åström, 45, har stor OS-erfarenhet från sin tid på Radiosporten. Men Tokyo hade blivit hans första sommar-OS i tv.

Känns det tråkigt att det inte blir av?

– Ja, men samtidigt känns det ju lite futtigt att prata om att det känns tråkigt att inte få kommentera sport när det är folk som dör på grund av ett virus. Det blir ju fel balans där. Men det är det roligaste jag vet, sommar-OS. Det är världens största idrottsevenemang så jag var väldigt laddad för att jobba med det, säger han.

Åström, som inte vill gå in på sin kontraktsstatus, hade kommenterat friidrott för Discovery. Utöver det så hade han nu varit i fullt sjå med att göra sig redo för en allsvensk säsong (uppskjutet till i början av juni) där han hade varit programledare och kommentator.

I dagsläget har han i stället att göra med bland annat extrasändningar för Discovery och sin podcast.

– Jag har lite att pyssla med, men det är klart lugnare. Annars hade det varit en enorm period med allsvenskan och OS i slutet av juli, så det blev helt klart annorlunda.

”Ohållbart”

I stället för OS kommer Åström att jobba med allsvenskan i augusti. Om det kommer i gång vill säga. Något Åström anser är svårt att bedöma eftersom det handlar om spel i Sverige.

När det kommer till internationell idrott över nationsgränserna har han däremot sin åsikt klar.

– Det kan vi nog inte räkna med resten av 2020. Det måste vi ställa in oss på. Det enda som är möjligt att komma igång med är nationell idrott, men internationell idrott tror jag blir ohållbart att genomföra. Jag tror även att friidrotts-EM i augusti blir svårt. Många har svårt att zooma ut och se vidden av det. Man är i sin lilla bubbla och tror att man ska kunna klara av det här, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE