OS-guldmedaljören ska bli läkare

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Lindström.
Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Lindström.

SPORTBLADET

2018 vann han OS-guld i stafett.

Nu står förre skidskytten Fredrik Lindström inför en ny utmaning – läkarlinjen.

– Att få hoppa på den här typen av studier var lite av drömmen efter karriären, säger 30-åringen.

Efter en lång karriär som skidskytt på elitnivå, med ett OS-guld och två VM-brons på meritlistan, pensionerade sig Fredrik Lindström efter hemma-VM i våras.

Sedan dess har han levt ett stillsamt liv som tvåbarnsfar i Örnsköldsvik. Samtidigt har drömmen om att bli läkare funnits i bakhuvudet.

Börjar om två veckor

En dröm som om två veckor ska bli verklighet på universitet i Umeå.

– Man vet vad man ska göra under en ganska lång tid framöver, säger Lindström.

Samtidigt som han hade problem med körtelfeber under sin sista säsong som skidskytt passade han på att läsa till några gymnasiekurser, och under onsdagen kom beskedet att han är antagen till läkarlinjen.

– Jag har väl alltid gillat skolan och att plugga, särskilt den typen av ämnen. Sen är det ett viktigt och givande yrke också, säger han.

Foto: PONTUS ORRE
Fredrik Lindström efter OS-guldet 2018.

”Kommer vara tuffa perioder”

Nu väntar minst fem och ett halvt år av pendlande från Örnsköldsvik till Umeå för tuffa studier.

– Man får ju verkligen räkna med att det kommer vara tuffa perioder med mycket plugg och pendlandet. Men samtidigt har man levt ett ganska krävande liv som idrottsman så man får plocka fram lite ”skills” från det som man kan vara användbara.

Ja, vad exakt är det du kan ha användning av från din tid som idrottsman?

– Man har disciplin och är duktig på att planera, sätta upp mål och försöka nå dem. Att få hoppa på den här typen av studier var lite av drömmen efter karriären. Jag är heltaggad.

Med tanke på din träffsäkerhet på skjutvallen – är det kirurg du riktar in dig på?

– Haha, det tror jag inte. Vilken inriktning det blir har jag inte bestämt mig för ännu. Men visst, stadig på hand ska jag väl vara.

”Ett avslutat kapitel”

Drygt ett år efter att han lade skidorna och geväret på hyllan är han helt tillfreds med livet, och skidskyttet är inget han saknar.

– Det känns som att den här tiden när man har varit hemma har gått jättesnabbt. Det ser ju roligt ut och jag följer tävlingarna och sådär men jag känner inte suget av att göra det själv. Det känns som ett avslutat kapitel, säger han.

Vad tycker du annars om den svenska skidskyttesäsongen?

– Damsidan har sett kanonstark ut och grabbarna kommer att få visa vad de går för under säsongen. Det är nog bara att visa lite tålamod där så kommer nog resultaten även för dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE