RF-basen svarar på kritiken om coronastödet

Publicerad 2020-06-25

Damfotbollen är den stora förloraren när regeringens coronakrispaket delats ut.

Ordförande Björn Eriksson är inte förvånad och anser att RF följt den fördelningsnyckel som idrotten kommit fram till.

– Det synliggör skillnaderna mellan manlig och kvinnlig lagidrott och det är en utmaning för regeringen att fundera på, säger han.

Drygt 76 miljoner kronor av regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten har delats ut till elitfotbollen. Stödpaketet finns för att täcka de förluster som uppstår för klubbarna mellan 12 mars och 30 juni.

Klubbarna i herrarnas två toppserier får 73 miljoner kronor, medan klubbarna damallsvenskan motsvarande serier tilldelas drygt tre och en halv miljon kronor.

Den procentuellt sneda fördelningen har väckt stor uppmärksamhet inom damfotbollen och i går kväll sa idrottsminister Amanda Lind att om stödet inte fördelats på det sätt man kan förvänta sig ska hon följa upp det med RF.

”Får fråga Amanda Lind”

När Sportbladet når ordförande Björn Eriksson säger han att han inte är förvånad över fördelningen inom fotbollen.

– Det här synliggör skillnaderna mellan lagidrotter och individuella idrotter. De som har betydligt mindre, drabbas mindre. Det är den systematiska orättvisan i lagidrott herr- och dam, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Har RF inte fördelat på det sätt regeringen önskat?

– Du får fråga henne (Amanda Lind) om det. Kriterierna som använts har varit för att kompensera för förlusterna för corona. Det är exakt det som skett. Det här synliggör skillnaderna mellan manlig och kvinnlig lagidrott och det är en utmaning för regeringen att fundera på. Det är inte fördelningsnyckeln.

Kunde RF vägt in en jämställdhetsaspekt gällande lagidrotterna?

– Problemställningen är att kriterierna som kom från staten, vilka är grunden för stödet, är att kompensera för effekten av corona. I och med det blir det väldigt grova, det vill säga hur mycket publik du har tappat, vad har du fått för kostnadsökningar. Det blir matematiska stora skillnader. Om jag satt i regeringen och funderade över det här skulle jag mer fundera på vad kan jag göra för att jämna ut balansen mellan manligt och kvinnligt idrottande.

– Om du har en ojämn balans mellan kvinnligt och manligt lagidrottande och mäter vem som förlorat mest är risken att de som har en stor publikmängd förlorar mer än de som har en liten. Då är det inte fördelningsnyckeln så länge utgångspunkten är kompensera för corona, säger han.

Han påpekar att det är idrotten som fattat beslut om vilka kriterier som ska ligga till grund för stödet gällande coronastöd.

”En extrem skillnad”

– De kriterierna som är tagna är tagna av idrotten samlad. Det är fyra huvudkriterier som idrotten var överens om: de bygger på att man korrelerar det till omsättning, intäktsbortfall, kostnadsökningar och så drar man bort de kostnadsminskningar man får. Fotbollen är drabbad av samma kriterier som andra idrotter, säger han.

Han är däremot bekymrad över de skillnader som blottas.

– Det är en extrem skillnad i ansökt volym från damfotboll jämfört med herrfotboll. Men det tror jag grundar sig på att det är mindre publik och mindre kostnadsbortfall. Jag tror att det redan från början råder en missbalans inom lagsporter. Jag tror du kommer se samma sak när hockeyn, innebandyn fördelar sina pengar, säger Björn Eriksson.

Han riktar nu ett krav till regeringen för kommande halvår. Han ser utmaningar i andra lagidrotter och menar att det finns chans att åtgärda den utvecklingen.

– Jag är besviken på regering och minister. Jag är bekymrad över att regeringen inte talar om vad som ska hända under tredje kvartalet. Då fortsätter detta inom andra lagidrotter och då sprider sig det här, påpekar Björn Eriksson.