Handboll

Stort spelaruppror i topphandbollen

Världsstjärnorna har fått nog: ”Helt vansinnigt”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Handbollsvärlden skakas av ett tungt spelaruppror.

Världens bästa spelare har fått nog av det hårda matchschemat och kräver förändringar i ett brev till de högsta förbundspamparna och i en egen kampanj.

– Det är helt vansinnigt, säger Nikola Karabatic till danska TV2.

Flera av världens bästa handbollsspelare har under många år kritiserat det täta spelschemat som medför en enorm belastning på toppspelarna med minst ett mästerskap varje år, allt fler Champions League-matcher och färre vilodagar.

Nu har de fått nog.

Det europeiska spelarfacket har skickat ett brev till det internationella förbundets president, Hassan Mustafa, och hans europeiska motsvarighet, Michael Wiederer. Avsändare är världens bästa spelare, som till exempel Nikola Karabatic, Mikkel Hansen, Sander Sagosen, Cristina Neagu och Nora Mörk.

Under parollen #DontPlayThePlayers har man också lagt ut en video på sociala medier där över 25 storstjärnor, däribland Niclas Ekberg och Isabelle Gulldén, uppmanar de internationella förbunden att sluta riskera spelarnas hälsa med det omänskliga spelprogrammet och i stället skydda spelarna.

23 skador bara i VM

Spelarna pekar på att 38 potentiella VM-spelare på herrsidan blev skadade innan turneringen började i januari och ytterligare 23 drabbades av skador under de 17 dagar VM pågick. Av de totalt 61 skadorna kategoriseras 31 som allvarliga.

Det är danska TV2 som i dag avslöjat upproret och brevet.

– Det är helt vansinnigt. Ingenting har hänt på 10–15 år, säger PSG:s och franska landslagets Nikola Karabatic i kvällens Kontra, handbollsmagasinet i danska TV2, om spelschemat.

– Det blir värre och värre för varje år, säger hans klubbkamrat Uwe Gensheimer.

”Blir en lång kamp”

Stjärnorna menar att i slutändan är det handbollssporten som förlorar på den existerande utvecklingen.

Spelarna kräver nu inflytande över spelschemat i mästerskap och turneringar. Man vill till exempel se en vilodag mellan varje match i OS-kvalet, som senast avgjordes i tre matcher på tre dagar, och två vilodagar mellan kvarts- och semifinal i VM. Man har också anhållit om ett möte med de internationella och europeiska förbunden under Champions Leagues finalhelg i slutet av maj. Vidare kräver man platser i de beslutande organen, som det internationella förbundets council.

– Det kommer att bli en lång kamp, säger Mikkel Hansen till Kontra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Handbollsstjärnor missar Norge-matcher

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Isabelle Gulldén

Simon Jeppsson

Niclas Ekberg