Ridklubben som drabbats av corona dubbelt upp

Publicerad 2020-04-09

ALINGSÅS. Tävlingar har ställts in, antalet besökare i stallet har begränsats och säkerhetsnivån har höjts hos Alingsås Ryttarsällskap på grund av coronaviruset.

Men när islandshästen Lilleman blev sjuk kom nästa överraskning: sexåringen hade också fått corona, hästarnas egen variant.

– Jag trodde inte det var sant, säger verksamhetschefen Carita Wikström Zetterström.

Precis som i många andra idrottsklubbar i Sverige har Alingsås Ryttarsällskap verksamhet påverkats rejält av coronasmittan i samhället.

I mitten av mars uppmanade man medlemmarna att vara noga med handhygienen, att hålla avstånd mellan varandra under aktiviteterna på ridanläggningen bland annat.

I slutet av månaden beslutade Svenska Ridsportförbundet att ställa in all tävlingsverksamhet. 

Däremellan? Då blev sexårige islandshästen Geysir fra Iramgaard, allmänt kallad ”Lilleman” sjuk – i corona, hästarnas variant.

Lillemans fodervärd Anna Andersson berättar:

– Han åt lite dåligt, var halvhängig. Det var något som inte stämde. Vi tog tempen och då hade han 41 grader. Då satte vi honom i isolering direkt.

Veterinären undersökte Lilleman i hans isoleringsbox. När islandshästen fortfarande inte blivit bättre skickades han till djursjukhuset i Skara och fick dropp. 

– En vecka efter att han hade insjuknat fick vi reda på att han fått coronaviruset, ekvint corona, det som hästar kan få, säger Anna Andersson.

Informerade omedelbart

Verksamhetschefen Carita Wikström Zetterström gick direkt ut med informationen till medlemmarna:

– Jag skrev på hemsidan att vi behövde isolera stallet för att inte riskera sprida smittan. Inga hästar fick lämna Alingsås Ryttarsällskap och ingen häst utifrån fick komma in här. Det gäller i fyra veckor eftersom smittan kan finnas i avföringen i 25 dagar, säger verksamhetschefen Carita Wikström Zetterström.

Vad tänkte du själv när du fick reda på vad som hade hänt?

– Jag trodde ju inte det var sant. Det var overkligt att det sammanföll med coronaviruset i samhället.

Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) vet man inte hur vanligt ekvint coronavirus är bland hästar i Sverige eftersom det är först på senare år som man har kunnat testa för viruset som hos hästar yttrar sig i en mag- och tarmsjukdom. 

Hur reagerade medlemmarna i föreningen?

– Det skapade en viss oro eftersom vi alla lever mitt inne i en coronapandemi som berör människor. Det var nytt för alla att en häst kunde få något liknande. Det var frågor om hästvarianten riskerade att smitta till människor. Men hästars coronavirus smittar inte till människor. 

– Vi informerade om vår hästsmitta på hemsidan, alla ridlärare har pratat om det i sina grupper och vi har haft möten här på ridskolan med ponnystallet där den smittade hästen finns, säger Carita Wikström Zetterström.

– Ingen får gå mellan de olika stallen utan att byta kläder, inget material eller utrustning får tas mellan husen. Vi hade kvarka (mycket smittsam infektionssjukdom hos hästar) 2014 och är duktiga på att isolera, säger Wikström Zetterström.

Ridskolan fortsätter

Alingsås Ryttarsällskaps anläggning Nygård, ett par kilometer nordost utanför Alingsås, ligger vackert med 22 hektar mark mellan böljande kullar, ett större skogs- och bergsparti och E20:s motorvägsbrus svagt i bakgrunden.

Nygård har dressyr- och gräsbana, ett större och mindre ridhus, paddock och två stall – ett för ponnyer och ett för ridskole- och privathästar. Totalt finns 59 hästar på anläggningen.

Den smittade hästens ägare, Eva Grundén, har förutom Lilleman bland ponnyerna även en häst i det andra stallet.

– När jag har varit hos Lilleman så åker jag hem, duschar och byter kläder innan jag går in till den andra hästen. Vi gör allt för att smittan inte ska föras mellan stallen, säger hon.

Så samtidigt som ridsportförbundet beslutat att ställa in alla tävlingar på grund av den mänskliga coronasmittan är dessutom ridanläggningen utanför Alingås i karantän på grund av hästcoronaviruset till och med 16 april.

– Vi är glada att vi trots det som händer i samhället och att vi fick en sjuk häst har kunnat fortsätta med vår ridskoleverksamhet tack vare åtgärderna vi har vidtagit, säger Carita Wikström Zetterström. Tvingas vi att ställa in även ridlektionerna tappar hästarna i kondition snabbt.

Tävlingar i lag- och ponnyhoppning, ponny- och hästdressyr och pay and jump har ställts in liksom café- och fritidsgårdsverksamheten.

Stor ekonomisk förlust

För Alingsås Ryttarsällskap med en omsättning på cirka 5,5 miljoner kronor årligen, sju anställda och en verksamhet som har ökat från 126 ridande för fyra år sedan till 343 i dag, har coronasmittorna inneburit en rejäl ekonomisk smäll.

Hur mycket har ni tappat i intäkter?

– Det är en stor förlust, cirka 200 000-300 000 kronor hittills. Det är inte bokslut i morgon och förhoppningsvis har vi en höst där vi kan göra något. Jag är orolig över att coronaviruset bland oss människor kommer påverka oss över en längre tid. Egentligen har vi uppehåll under sommaren men jag hoppas vi kan köra igång med lite mindre tävlingar då med färre deltagare, säger Wikström Zetterström.

När eftermiddagens första ridlektionen under Sportbladets besök går igång med ett tiotal tjejer i 11-12-årsåldern på hästryggarna så sker det under ett imponerande lugn och organisation.

Förutom att tjejerna (det är extremt ont om killar) bemästrar de stora djuren slås man av kunskaperna kring smitthantering.

 Isabella Thorin Vidar, 12

12-åriga Isabella Thorin Vidar har 17-åriga Ally i stallet och på hästens box, liksom alla de andra hästarnas, är det antecknat vad Allys normaltemperatur är.

Kunskaper om smittspridning

För att upptäcka eventuell smittspridning i tid kontrolleras hästarnas temperatur dagligen.

Kollar du själv tempen på din häst?

– Självklart. Jag vill ha lika bra koll på min häst som alla andra. Det är ju min bästa vän, säger Isabella Thorin Vidar.

Är det inte jobbigt att kolla sådana saker?

– Nej, det blir en rutin att göra det varje dag. Nu gör vi det lite oftare, säger 12-åringen.

Det mänskliga coronaviruset har gjort att ni inte har några tävlingar. Vad tycker du om det?

– Det är lite tråkigt, men det är bra för då blir det mindre smittspridning, säger Isabella Thorin Vidar som vann klubbmästerskapet för ridskoleekipage förra året.

Många av Svenska Ridsportförbundets 153 000 medlemmar och de totalt en halv miljon svenskar som lockas till ridporten i fritids- och tävlingssammanhang har sannolikt bättre förkunskaper och förståelse för åtgärder kring covid-19 än andra delar av befolkningen – tack vare sitt hästintresse.

– Ja, absolut. Det vill jag verkligen påstå. Alla som håller på med hästarna är väldigt fästa vid dem och de kostar också mycket. Sjukdomar hos hästar har funnits länge och det är något som man lär sig tidigt att hantera. Att ta tempen och att isolera sjuka djur är grundläggande, säger Carita Wikström Zetterström.

– Det är bara att titta på våra anslag som sitter på staketen runtom på anläggningarna, vid dörrarna och inne i ridhusen om hur vi hanterar hästarna. Nu har vi satt upp liknande texter – men om människor. Det är samma principer, säger verksamhetschefen hos Alingsås Ryttarsällskap. 

Fotnot: Coronasmittade Geysir fra Iramgaard, ”Lilleman”, har repat sig väl och delade vid vårt besök sitt intresse mellan Sportbladets utsände fotograf på behörigt avstånd och ett par tuvor färskt gräs.