Grip om cirkusen kring Nilsson: ”Fel fokus”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Uppståndelsen kring Stina Nilsson har varit extrem under vintern.

Nilsson själv har kallat det orimligt något även Rikard Grip håller med om.

– Jag förstår vad Stina menar, jag tycker att det har blivit för mycket prat och fokus på hennes prestationsnivå, säger Rikard Grip, generalsekreterare i Skidskytteförbundet.

Sedan Stina Nilsson avslöjade att hon skulle byta längdskidor mot skidskytte har alla steg 27-åringen gjort i sin nya karriär blivit stora nyheter i skidvärlden. I en intervju med NRK kallade Nilsson intresset för orimligt och efter succédebuten i världscupen lär uppmärksamheten inte bli mindre.

Rikard Grip, 39, har varit mentor till Stina Nilsson under stora delar av hennes längdkarriär. Kort efter att Nilsson blev skidskytt lämnade Grip sitt uppdrag på SOK och har som generalsekreterare följt uppmärksamheten kring Stina Nilsson på nära håll.

– Jag förstår intresset kring att en stor idrottskvinna byter idrott men att fokuset hamnar så mycket på hennes resultat och prestationer direkt, det kan jag tycka har blivit för mycket. Man ska vara ödmjuk till att hon byter idrott och inte ha fel fokus, säger Grip.

– Stina är en fantastisk idrottskvinna och jag tycker att hon är väldigt modig som valde att byta idrott och hitta glädjen igen. Jag tror att det är det hon menar när hon säger att uppmärksamheten har varit orimlig för hon gör ju det här för glädje och passionen.

Rikard Grip.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Rikard Grip.

”Får den hjälp hon behöver”

Har ni fått agera med extra stöd från förbundet?

– Stina får den hjälp hon behöver precis som övriga åkare. Vi har ett väldigt starkt lag på dam- och på herrsidan. Hos vissa åkare ska fokus ligga mer på resultat men de har presterat väldigt mycket bättre än Stina, som jag sa så tycker jag att det varit väl mycket fokus på hennes nivå.

Skidskytten själv försöker att hitta det positiva i att ha allas blickar vända mot sig.

– Det är egentligen inte så stor skillnad för mig att vara här på världscupen om man jämför med IBU-cupen medialt, för jag har känt mig bevakad där också. Jag vet att alla små steg jag gör kommer att uppmärksammas. Så det har varit väldigt bra också att jag har fått öva på att vara under den pressen, säger Nilsson efter hennes drömdebut med nio träffar av tio möjliga.

Damernas jaktstart startar 12.15


Publicerad:

LÄS VIDARE