Sverige klart för handbolls-VM 2019

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

60 minuter från ett rejält kvalfiasko.

Men Sverige skakade av sig chocken från det första mötet och körde över Nederländerna i returen.

Svenskarna är klart för VM efter 26–20.

– Vi har något stort på gång, säger sjumålsskytten Mattias Zachrisson till TT.

De hade aldrig tidigare förlorat mot Nederländerna.

Men Sveriges motståndare i VM-playoff, som 1938 spelade sitt första och hittills enda världsmästerskap, chockade svenskarna i det första mötet.

I staden Den Bosch vann Nederländerna en rysare med 25–24 och var halvvägs från att fullborda ett svenskt praktfiasko.

Men i returen i kväll hade den orangea lilleputtnationen inte en chans.

De svenska handbollsherrarna, som å andra sidan har spelat 23 av 25 världsmästerskap, inledde matchen med att hålla nollan i fem minuter.

Och efter knappa kvarten spelad hade vänsternian Lukas Nilsson skjutit 7–1 inför fullsatta läktare i Kristianstad.

Blev målskytt i avskedet

I halvtid var Sverige i ledning med sju bollar, 14–7, efter bland annat sex mål av Mattias Zachrisson, och ett sådant grepp släppte förstås inte EM-silvermedaljörerna.

– Vi hade allt att förlora. Alla räknar med att vi ska köra över dem och vi åker till Holland och förlorar med en boll. Det var ingenting vi själva hade räknat med, säger högersexan Mattias Zachrisson till TT.

Störst jubel i Kristianstad kom 22 minuter in i andra halvlek.

Då gjorde Kristianstadspelaren Albin Lagergren, som lämnar för tyska Magdeburg, sitt första mål i matchen som var hans sista i hemmaarenan.

Det nyblivna utlandsproffset hann dessutom göra ytterligare ett mål i matchen som slutade 26–20.

Stjärnan Jim Gottfridsson, som samtidigt utsågs till årets spelare av Svenska handbollförbundet, valde efter matchen att hylla Lagergren som han är övertygad om går en ljus framtid till mötes.

– Han kommer att lyfta sig två snäpp till och vem vet vart det här landslaget tar sig då. Han är en av våra viktigaste spelare, men nu kommer han att få träna varje dag med de bästa i världen och spela mot de bästa i världen, säger han till TT och fortsätter:

– Inte bara en gång varannan vecka som han har gjort i Champions League med Kristianstad utan få göra det dagligen. Det kommer att lyfta honom och det kommer att lyfta svensk handboll också.

Utsågs till årets spelare

Därmed kvitterade Sverige ut VM-biljetten och målbäst i matchen blev Jerry Tollbring och Mattias Zachrisson med sju fullträffar vardera.

– Jag tycker att vi visade redan från start att vi var på plats och var det bättre laget. Vi har välförtjänt tagit en plats i VM, säger Zachrisson och fortsätter:

– Vår målsättning är att spela mästerskap varje år och de senaste åren har vi blivit bättre och bättre. Vi åkte ut i en VM-kvart senast (30–33 mot världsmästarna Frankrike) och sedan tar vi en silvermedalj i Kroatien-EM, som ingen annan trodde på. Vi har något stort på gång och det är roligt varje gång vi samlas.

VM spelas i Danmark/Tyskland 9-27 januari 2019.

Publicerad:

LÄS VIDARE