Vädjar till spelarna

Publicerad 2022-10-23

Nadia gömmer sitt ansikte bakom händerna.

Det är bara i utbyte mot anonymitet hon vågar berätta om situationen i sitt hemland Saudiarabien, som hon nyligen lämnade.

– Jag har inte råd att ta några risker, säger hon.

Nadia, som egentligen heter något annat, har pakistanskt pass men har bott i Saudiarabien i nästan hela sitt liv.

Hon har precis flyttat till Storbritannien för att studera och vet inte om hon kommer återvända.

Under de senaste fyra åren har hon haft örat mot marken i Saudi och gjort journalistiska uppdrag för människorättsorganisationer.

Ett farligt arbete som hela tiden kräver riskbedömningar.

– Jag måste vara extremt noggrann med att skydda mig själv, men framförallt mina källor. Digital säkerhet är viktigt, att se till att inte spara vissa telefonnummer ifall telefonen skulle bli beslagtagen och kontrollerad. Jag håller låg profil på sociala medier och gör mycket av mitt jobb offline. På så vis blir jag inte övervakad i samma utsträckning. De tror inte att jag har någon publik och då ser de mig inte som ett hot, säger hon.

”Väldigt otäckt”

Men ”de” menar hon den saudiska regimen.

Saudiarabien beskrivs av människorättsorganisationer som ett av de värsta länderna i världen sett till mänskliga rättigheter, och att uttala sig kritiskt om sin egen regim är förenat med stor fara.

Nadia är själv uppväxt i Jeddah – en med Saudimått mätt liberal stad – men hon berättar att det alltjämt finns ett utbrett problem med förtryck mot kvinnor i allmänhet och migrantarbetare i synnerhet.

– Ni känner säkert till Kafala-systemet, säger hon.

Kafala-systemet innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för gästarbetarna, som oftast kommer från fattiga länder i Asien, och ansvarar för deras visum, pass och juridiska status.

– Det har gjorts reformer, men de efterföljs inte i praktiken. Gästarbetare utsätts fortfarande för exploatering. De får sina pass beslagtagna och förväntas jobba som slavar, i vissa fall helt utan lön. Och eftersom de inte ges möjlighet att lära sig språket har de heller ingen riktig tillgång till rättssystemet, som är helt på arabiska, ett språk de varken pratar eller läser.

– Vi har sett många exempel på kvinnor som jobbar sju dagar i veckan, ibland i 20 timmar. De får väldigt lite sömn, vilket påverkar deras hälsa. De blir utnyttjade och vet inte var de ska ta vägen. De kan inte språket, har inga pengar och ingen tillgång till kollektivtrafiken. Om de mot förmodan lyckas ta sig till ambassaden får de oftast sina anmälningar avslagna, för arbetsdagen där är slut, kontoren i Jeddah och Riyadh stänger klockan 15.00, ibland tidigare. Speciellt kvinnor är väldigt rädda för att ens gå dit, för de kommer från mycket trauma och har ingenstans att fly. Det är väldigt otäckt, säger Nadia.

Vädjar till spelarna

När vi berättar att vi ska åka till Saudiarabien för att följa en golfturnering blir hon inte direkt förvånad.

– Sportswashing pågår ju i hela Gulfen, inte bara i Saudi. De här länderna har mycket pengar, men det är pengar som har byggts upp via slaveri. Tar du emot pengar från de här länderna så bidrar du indirekt till att stötta systemet. För även om du inte delar deras värderingar så gör du ett politiskt ställningstagande genom att delta. Du legitimerar det de här länderna sysslar med.

Så golfspelarna som deltar bör ställas till svars?

– Jag tycker det. De bör åtminstone få frågor om varför de här värderingarna inte betyder något för dem.

Stenson: ”Var drar du gränsen?”

I en intervju med SVT kommenterar Henrik Stenson sitt beslut att skriva på för LIV Golf så här:

– PIF (Saudiarabiens statliga investeringsfond), de investerar ju i företag och verksamheter över hela världen. Det är Boeing, det är FedEx, det är Starbucks, Uber och alla möjliga. De säljer olja till hela världen. Var ska du dra gränserna? Var drar du gränsen mellan individer, företag, länder? Jag har gjort mitt val och andra får göra sina.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

OM SPORTBLADET

Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Tipsa oss: SMS 71000, mejl tipsa@aftonbladet.se
Support: Kontakta kundtjänst
Användarvillkor Personuppgiftspolicy Cookiepolicy Rapportera fel

OM SPORTBLADET