Elton John, tavla och mordbrand på gaybar censurerades i Qatar

Hbtq-livet i Qatar: hårda straff och vita rutor

Publicerad 2022-12-08

En artikel om en mordbrand på en gaybar.

En kolumn av Elton John om Afrika.

En annons men en tavla.

Allt ersattes av vita rutor när New York Times gavs ut i VM-landet Qatar.

Hur är det att vara homosexuell i VM-arrangörslandet Qatar?

Sportbladet har i flera månader sökt hbtq-personer som kan berätta om sina liv i huvudstaden Doha. Vi har försökt gå via RFSL, Amnesty och Human Rights Watch men ändå gått bet.

Tystnaden är talande för den rädsla många känner, menar RFSL:s kommunikationschef Felix König. De vittnesmål som läcker ut tyder på att hbtq-personer förföljs och misshandlas.

En omfattande censur

En filippinsk man berättar för Inews att han trodde sig ha stämt träff med en egyptisk man på ett hotellrum i Doha, men där väntade sex män som påstod sig vara poliser och som förnedrade honom sexuellt. Efter övergreppet deporterades han.

– Att det är så svårt att få tag i personer säger något om det allvarliga läget. Man lever så dolt som möjligt av rädsla för piskstraff och fängelse, eller om man har möjlighet så flyr man. Att man kriminaliserar homosexuella relationer, vilket sker i väldigt många länder, är allvarligt nog, men det är än värre när samstämmiga uppgifter belägger att rättsväsendet medvetet söker upp och straffar hbtq-personer och begår övergrepp mot dem, säger Felix König.

Det är inte bara svårt att nå hbtq-personer. Det är också snudd på omöjligt att hitta qatariska artiklar och texter om deras situation.

För enligt lagen i Qatar klassas homosexualitet som otukt och kan ge fängelse i upp till sju år, men det är också straffbart att ”uppmuntra till utsvävningar” vilket förhindras med omfattande censur.

Det har New York Times fått erfara.

Slutade till sist ge ut tidningen

Den amerikanska tidningen började ges ut i landet 2007, men snart började texter döljas av vita rutor. Däribland artiklar om alkohol och sex, men också en annons föreställande en tavla av den franska 1800-talskonstnären Eugène Delacroix. Samma öde mötte en artikel om HBTQ-livet i Afrika skriven av artisten Elton John och en intervju med konstnären som återskapade en gaybar som brann ner på 70-talet.

Till Sportbladet säger kommunikationschefen Nicole Taylor att New York Times inte själva avgör vilket material som tillåts i de internationella editionerna, utan att tryckerierna under hot om hårda straff anpassar sig till rådande bestämmelser.

En form av självcensur, alltså.

– I varje fall är det beslut som vi i grunden inte håller med om. När en artikel plockas bort av en utomstående kräver vi att textens fullständiga titel uppges och att det tydligt hänvisas till hela artikeln som alltid finns på nätet, säger Taylor.

I nästan 14 år pågick kampen mellan New York Times och Qatar. Varje gång artiklar handlade om homosexualitet eller annat som kunde klassas som ”utsvävningar” fick läsarna i Doha nöja sig med en vit ruta, en artikelrubrik och en hänvisning till tidningens hemsida.

År 2020 fick det vara nog. Då slutade New York Times att ges ut i Qatar.

Elton John

”Horribelt att de fått fotbolls-VM”

I Sverige har RFSL:s kommunikationschef Felix König följt Qatars försök att täcka allt de ogillar med vita rutor.

– Allt det här skulle vara komiskt om det inte skedde mot en så allvarlig bakgrund. För Qatar blir det en slags desperation i att behålla kontrollen samtidigt som världen springer om dem. Det är desperat att som stat tro att man kan kontrollera hur människor lever sina liv och mest av allt visar det vilka problem man har med yttrandefriheten, säger König.

Han påminner om hur inkonsekvent Qatar har agerat mot regnbågsflaggan, som ofta symboliserar mångfald och hbtq-rättigheter. Å ena sidan har statliga representanter tillåtit den under VM, å andra sidan vittnar supportrar på plats om att deras regnbågsfärgade hattar och t-tröjor omhändertagits.

Allt är en form av ögontjäneri, menar König. Man säger vad som behövs utan att göra några egentliga förändringar för att trygga exempelvis transpersoners situation.

– Det är helt horribelt att det här landet har fått fotbolls-VM. Det går inte att beskriva på annat sätt. Det är bra att Qatar får svettas under de här veckorna, men vi får inte glömma att allt sedan återgår till vardag för folk som bor i landet och inte passar in. Det hemska kommer bara att fortsätta, säger RFSL:s kommunikationschef.

Sportbladet har sökt representanter för Qatars VM-organisation och rättsväsende.