Samuelsson tog karriärens första seger

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter besvikelsen i fjol bestämde sig Sebastian Samuelsson för att ta ett helt nytt grepp om karriären.

Efter att alla bitar fallit på plats tog svensken karriärens första seger i världscupen.

– Det är faktiskt något jag har drömt om sedan jag var liten, säger han.

Sebastian Samuelsson gick ut som 18:e man över minuten efter i jaktstarten. Men efter att ha skjutit fullt fram till sista skyttet var svensken plötsligt med och slogs om segern.  

Samuelsson gick in på vallen samtidigt som norske giganten Johannes Thingnes Bö och trots en bom var det svensken som drog det längsta strået.

– Jag försökte bara att njuta av att stå där med Johannes som är en idol. Det var lite stressande att börja med en bom, men jag hörde ganska snabbt att Johannes också bommade så då försökte jag verkligen fokusera på att skjuta fullt, säger Samuelsson som hade över 20 sekunder när han gick ut på sista spurtvarvet. 

– Jag önskar att jag kunde säga att jag njöt, men det gjorde jag verkligen inte. Det var tusen tankar i skallen. Jag var väldigt trött också och inte säker på någonting. Det var först vid sista mellantiden som jag kände "okej, jag kommer klara det här".

”En dröm sedan man var liten”

Segern är Samuelssons första i karriären och betyder extra mycket efter den tunga säsongen i fjol. 

– Jag kommer ihåg hur tråkigt och tungt och frustrerande det var förra säsongen och att komma tillbaka så här är otroligt. Det låter tråkigt att säga, men det är faktiskt något jag har drömt om sedan jag var liten så jag känner en enorm glädje och stolthet. 

Samuelsson bestämde sig inför säsongen för att ta ett nytt grepp om allt. Nya tränarna Jean-Marc Chabloz och Ola Ravald har gett såväl skyttet som åkningen ett lyft och 23-åringen själv har lagt stor energi på allt från sömn till kost.

”Bitarna har fallit på plats”

Till sin hjälp har han tagit SOK:s dietist Stig Mattsson för att lägga upp en ny plan.

– Jag har fått hjälp med tajming kring när man ska äta och hur man ska se till att få i sig rätt mängd. Vi tränar så otroligt mycket så man måste se till att man har en bra energibalans, säger Samuelsson och fortsätter: 

– De har verkligen steppat upp och vi har fått mer och mer resurser. Det känns verkligen som att alla bitar har fallit på plats. En sådan här dag känner man att man får valuta för alla träningstimmar man har lagt ner.

Samuelssons seger är den första svenska på herrsidan sedan 2014 när Björn Ferry stod överst på pallen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN