EM i fotboll 2021

Niva: Gav bort chansen att vinna

Alexander Isak byttes ut – har vi inte kommit längre?

Av: 

Erik Niva

SPORTBLADET

SEVILLA. En premiärpoäng borta mot Spanien, och jag borde känna mig rusig, uppfylld, själaglad.

Så varför gör jag inte det?

För att den här matchen totalt sett fick svensk fotbolls brister att skina så mycket tydligare än våra styrkor.

Vart tar vi då vägen med det här?

Jag är ingen bröstbultande person, men det brukar finnas en kärna i Janne Anderssons lag som instinktivt får mig att känna en sorts stolthet.

Det har varit något i den moderna uttolkningen av vår urgamla fotbollstradition som satt mina känslosträngar i svängning. Rak och tydlig 4-4-2-fotboll, okej, men garnerad med både framåtanda och övertygelse.

Ibland har vi vunnit, ibland har vi förlorat – men i stort sett varenda gång har jag ändå tyckt om det jag sett, på något sätt kunnat relatera till prestationen.

Under stora stycken här nere i Sevilla fanns inget av det kvar. Vi hade ingen energi, ingen intensitet, inga ambitioner, inget spel.

Vi hade absolut ingenting.

En sorts svenskskam

På de 40 första minuterna lyckades vi skrapa ihop två inkast på offensiva planhalva. Det var allt, rubbet. Ett av dem ledde visserligen till en hörna, men sammantaget har jag bara sett ett svenskt landslag lika utspelat en enda gång förut. Den gången låg vi under med 3-0 i paus i Berlin, men sedan hände det en del i den andra halvleken på ett sätt som gör den matchen rätt svår att använda som jämförelseobjekt.

Under den perioden var det faktiskt direkt genant. Så underlägsna. Så primitiva, så torftiga och så föråldrade att jag faktiskt satt och skämdes över Janne Anderssons landslag.

Jag trodde inte att jag skulle kunna känna så för det här laget. Olika typer av besvikelse, absolut, men aldrig någonsin någon sorts svenskskam.

Har vi verkligen inte kommit längre än såhär som fotbollsnation?

Jo, vi har ju det, jag är helt övertygad om att vi har det. Vi har gjort mycket rätt på ungdomssidan, vi har massvis av talang på väg upp underifrån – och vi har en ovärderlig diamant som heter Alexander Isak.

På helt egen hand lyckades han få den här matchens momentum att skifta, att svänga. Han har den där oerhört sällsynta förmågan att kunna tolka och hantera situationer efter eget huvud, i sitt helt egna tempo. Under min livstid har vi bara haft en annan spelare med samma sorts förmåga, och ni vet vad han heter.

Gav bort chansen att vinna

För så gott som alla andra går en sån här match blixtrande snabbt. För Alexander Isak saktar tiden ner, samtidigt som spelvägar öppnar sig och möjligheter uppstår.

Trots att vi inte hade bollen så borde vi gjort både ett och två mål. Alexander Isak såg till det.

Har du en sån spelare på planen spelar det knappt någon roll hur utspelad du egentligen är – du har ändå alltid en chans att snatta åt dig en vinst.

Men plötsligt hade vi inte det längre.

Foto: Julio Munoz / TT NYHETSBYRÅN

Bytet var obegripligt, det var verkligen det. Bär inte Alexander Isak på en skada – och han såg absolut inte ut att göra det – är jag faktiskt inte särskilt intresserad av förklaringar om ett tätare försvarsspel eller en framtida matchpulsering.

Vi gav självmant bort chansen att vinna. Vi prioriterade annat.

Janne Andersson spelade ett oerhört högt spel, där högsta vinsten var en 0-0-poäng medan ett insläppt mål hade inneburit en fullskalig folklig förtroendekris.

Robin Olsens högerfot räddade honom, räddade kvällen.

Mot slutet kunde jag absolut känna en beundran för den smått heroiska tapperheten som allt mer slutkörda fotbollssoldater samlade i sina svetthinkar – Victor Lindelöf och Marcus Danielson var gladiatorslika – men trots poängen ser jag faktiskt den här kvällen som ett steg tillbaka snarare än en poäng fram.

Resten av turneringen måste bli annorlunda, och den kommer såklart att bli annorlunda.

Sverige kommer inte att möta Slovakien och Polen som vi mötte Spanien, och trots allt har jag väldigt gott hopp om att vi kommer att stå mot en riktigt svår motståndare vid minst ett tillfälle till under den här turneringen.

När den dagen kommer hoppas jag att vi gör det annorlunda, att vi gör det bättre.

Vägen vi var inne på ikväll leder inte särskilt långt.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Här är Sveriges startelva mot Slovakien

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Fotboll

Janne Andersson

Alexander Isak

Herrlandslaget i fotboll