Svensk skidskytt fast för dopning

En svensk skidskytt som deltog på SM i våras har fällts för dopning.

Hon stängs nu av från all tävling och träning i två år.

– Det är en oerhört tråkig händelse, säger förbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Åkaren, som inte tillhör eliten, har testat positivt för den förbjudna substansen Terbutalin, som är vanligt förekommande i astmamedicin.

Hon nekar själv till att hon tagit något preparat med flit.

– Min ambition i skidskytte är att tävla nationellt och att ha roligt. Jag vet inte hur jag har fått i mig den förbjudna substansen, vilket känns fruktansvärt. Det var aldrig min mening att få i mig ett förbjudet ämne och jag är så otroligt ledsen över det som hänt, säger åkaren i ett uttalande.

PLUS: Här är svenska kärleksparen på skidor

”Behöver bli bättre”

Åkaren deltog på SM i våras, men är inte en del av det svenska landslaget.

– Omständigheterna kring hur den aktiva fått i sig substansen är oklar men vi tar mycket starkt avstånd från dopning och kommer se över hur liknande fall kan undvikas i framtiden, säger förbundets generalsekreterare Rikard Grip.

– Vi känner stor trygghet för vårt antidopningsarbete inom landslagsverksamheten. Det vi nu gör är att se över antidopingarbetet inom vår nationella verksamhet. Vi behöver bli bättre på att sprida information och kunskap till aktiva och föreningar om det viktiga antidopingarbetet, så att misstag kan undvikas, fortsätter Grip.

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN