Publicerad:
Uppdaterad:

Klart: Då gör Stina Nilsson sin debut

Första tävlingen på svensk mark

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 26 november gör Stina Nilsson internationell tävlingsdebut i skidskytte.

Det bekräftar nu stjärnan själv.

– Ja, då ska jag stå på startlinjen, säger hon till Sportbladet.

52 dagar har gått sedan nyhetsbomben slog ner, att den femfaldige OS-medaljören Stina Nilsson lämnar längdskidåkningen för skidskytte.

Skiftet bekräftades mitt under den pågående pandemin och coronakrisen kommer oundvikligen att påverka hennes uppladdning inför debutsäsongen som skidskytt. Alla planerade läger fram till augusti ställs in och landslaget tvingas hålla i gång i Östersund.

– Men det passar perfekt för mig. Östersund är ju hemmaplan för mig och jag trivs väldigt bra här, säger 26-åringen.

Debut i november

I slutet av förra veckan släpptes tävlingsschemat för kommande säsong i IBU-cupen, nivån under världscupen. Premiären körs på svensk mark, i Idre, den 26 november och det är också då Stina Nilsson planerar att göra internationell tävlingsdebut.

– Ja, då ska jag stå på startlinjen. Det är i alla fall förhoppningen, säger hon.

Hur mycket längtar du?

– Just nu trivs jag så bra i vardagen så helt ärligt tänker jag inte speciellt mycket på vad som väntar i vinter. Fokus ligger på att få en bra träningssommar med bra förberedelser, säger Nilsson.

Stina Nilsson tränar nu på rullskidor.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson tränar nu på rullskidor.

Stjärnans oväntade byte från längdskidor till skidskytte har väckt mängder av reaktioner inom vintersportvärlden. Allra mest uppmärksammat var ryska längdchefen Jelena Välbes utspel om att Nilsson bytte sport för att hon ”inte kunde acceptera att yngre åkare dök upp som kunde slå henne”.

Men det citatet har Stina Nilsson inte ens läst.

– Jag har medvetet valt att inte ta del av alla reaktioner, positiva som negativa. Jag känner att jag inte behöver veta allt som sägs och skrivs. Tyckare kommer alltid att finns och visst, folk får verkligen tycka saker, men det är inget jag känner ett behov att ta del av, säger hon.

Så du läser ingenting av det som skrivs?

– Nej. Jag gör min grej och jag gör den enbart för att jag tycker det här är kul, säger Stina Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: