Från division 4 till EM-kval på 4 år

Kassem Awad gjorde mål i debuten

Publicerad 2020-11-08

För mindre än fyra år sedan spelade han i division fyra.

I EM-kvalet mot Kosovo debuterade Kassem Awad i landslaget.

– Det roligaste jag varit med om i livet, säger kometen.

Följ ämnen
Handboll

Sverige körde som väntat över Kosovo i handbollens EM-kval med 30–16 på söndagen.

Märkvärdigast med det?

Att 25-årige Kassem Awad fick debutera i landslaget och göra mål.

För det är något av en saga.

Lade av som 21-åring

Hösten 2016 satte Awad klisterburken på hyllan hemma i Nyköping som 21-åring. Då hade han inte fått så mycket speltid i division två-laget IFK och valde att flytta till Malmö för att plugga till biomedicinsk analytiker.

Efter några månader gick han ner till träningen för HK Malmös b-lag för att hålla i gång och spelade också i c-laget i division fyra så sent som i december 2016.

En skada på Adam Lönn gjorde att han fick träna med a-laget under våren 2017 och också göra några inhopp i handbollsligan. Hösten samma år fick han ett a-lagskontrakt.

Efter en sensationell utveckling både som försvarsspelare och på nya positionen mittsex togs Malmöspelaren ut till det ligalandslag som skulle samlats den här veckan. Men samlingen ställdes in på grund av corona och landslagsdebuten såg ut att ställas in, i varje fall för den här gången.

”Det har gått fort”

Men så ringde förbundskapten Glenn Solberg efter EM-kvalmatchen i torsdags och frågade om han kunde ersätta skadade Jonathan Carlsbogård mot Kosovo.

Fyra år efter att han egentligen hade lagt ner karriären och höll i gång i division fyra debuterade 25-åringen, som inte var i närheten av Södermanlands distriktslag födda 1995, i en EM-kvalmatch.

– Det har gått fort och det har inte varit något jag trodde skulle hända. Först var jag jätteglad när jag blev uttagen i ligalandslaget med jag hade ju inga tankar på det här när det blev inställt, säger han.

Awad hoppade in med sju minuter kvar och i slutminuterna kontrade in 29–15 med sitt enda skott i matchen.

– Det var bara att gå in och köra och det var verkligen jättekul. Det roligaste jag varit med om i livet och så härligt att känna entusiasmen och glädjen från de andra i laget, säger Awad efter matchen.

Bäste målskytt blev kantspelaren och straffskytten Lucas Pellas med nio baljor.

Följ ämnen i artikeln