Stoppas från att träffa sina barn under EM

Hårda restriktionerna: ”Big Brother över det”

Uppdaterad 2020-10-26 | Publicerad 2020-10-22

Inlåsta på rummen två dagar före premiären.

Förbud mot att träffa sina barn.

Bussresa för att ta en promenad.

Coronarestriktionerna blir stenhårda under handbolls-EM.

– Det blir lite ”Big Brother” över det, säger landslagsstjärnan och nyblivna mamman Jamina Roberts.

Jamina Roberts, 30, dotter Lou föddes i början på augusti.

På tisdag tar Tomas Axnér ut truppen till EM i handboll i december i Danmark och Norge.

Det kommer att bli ett annorlunda mästerskap på grund av pandemin.

Väldigt annorlunda.

Sportbladet kan nu berätta om restriktionerna som kommer att få stora konsekvenser för spelarna.

Fem svenska landslagsstjärnor har blivit mammor under de senaste två åren – Linn Blohm, Isabelle Gulldén, Johanna Westberg, Johanna Bundsen och Jamina Roberts. Både Gulldéns och Blohms barn bodde på spelarhotellet vid VM i Japan i december.

Nu bekräftar landslagschefen Hanna Fogelström att mammorna i laget inte kommer att få träffa sina barn alls under EM, där Sverige spelar i Danmark i de två inledande gruppspelen.

Samtliga mammor i laget har informerats om förutsättningarna och de har tackat ja till att vara med i den bruttotrupp på 35 spelare som togs ut på onsdagen och där alla namn i den slutgiltiga truppen måste finnas med.

 Sveriges Isabella Gulldén med sin son i mixade zonen efter segern i matchen mellan Sverige och Japan under handbolls-VM 2019.

Testas var tredje dag

Jamina Roberts, 30, dotter Lou föddes i början på augusti. Vänsternian gjorde blixtsnabb comeback i Sävehof efter förlossningen och hoppas komma med till EM, även om det innebär att hon inte får träffa sin lilla dotter på två-tre veckor.

– Nu har jag valt det här livet. Och hon är så liten så hon fattar ingenting (skratt). Det hade varit värre om hon hade varit ett år och mer ”mammig”. Jag vet inte hur jag kommer att reagera själv, men jag löser det, säger Roberts.

Det är rigorösa restriktioner kring EM-lagen. De ska hela tiden befinna sig i en så kallad ”röd bubbla” och får i princip inte träffa någon utanför truppen.

Från och med att laget samlas i Sverige knappt två veckor före EM ska alla i truppen testas var tredje dag. När landslaget anländer till Fredrikshamn på norra Jylland, där de spelar sina första tre matcher, kommer de att PCR-testas direkt och därefter sättas i karantän på sina hotellrum. Spelarna får inte lämna rummen förrän testsvaret kommit och är negativt.

– EHF (det europeiska förbundet) har sagt att det ska ta mellan 16 och 24 timmar att få svaren, säger Fogelström.

Därför har landslaget valt att åka till Danmark två dagar före premiären i stället för, som vanligt, dagen före.

Men det betyder alltså att spelarna kan tvingas tillbringa ett dygn inlåsta på rummen mindre än två dagar före EM-premiären. Måltiderna kommer de då att få till rummen.

Linn Blohm med hennes son Wilton under VM i Japan 2019.

Hotelldöden den stora utmaningen

Lagen får var sitt våningsplan på EM-hotellet och där ska de hålla sig hela tiden – på sitt rum eller i lagets samlingsrum, inte i lobbyn eller restaurangen.

– Det är mer såna grejer som jag blir bekymrad över och tycker är jobbigt. Det blir lite ”Big Brother” över det, säger Roberts.

Spelarna kan också glömma en spontan promenad från hotellet.

– Vi har en dialog med EHF om det nu för spelarna måste ju få frisk luft. Men då måste man beställa en buss som kör dem till en öppen yta där det inte finns några andra människor. Det kan bli så att de får gå fyra varv runt en fotbollsplan, säger Fogelström.

Hotelldöden har aldrig varit en större utmaning i ett mästerskap än nu.

– Det kommer att krävas att vi och spelarna tänker till. Vi har börjat fundera på vad vi ska ta med oss för grejer för att lindra hotelldöden, säger förbundskapten Axnér.

”Så jävla skevt alltihop”

Det finns många restriktioner även under och kring matcherna. I pausen måste till exempel avbytarbänkarna desinficeras innan lagen kan byta sida.

Och skulle en boll träffa en spelare i ansiktet måste den genast bytas ut och desinficeras. Den här ”regeln” gäller i alla EHF:s turneringar, också i de pågående klubblagsturneringarna.

– Men guuud, utbrister Roberts när hon får höra om ”bollen-i-ansiktet”-restriktionen.

– Sedan slår vi typ varandra i ansiktet i nästa sekund. Och vi håller ju i samma boll. Jag kan ju peta mig i ansiktet och sedan ta på bollen. Ska vi spela med varsin boll också eller? Det är så jävla skevt alltihop, säger hon.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.