”Idrotterna kvar på stenåldern”

Uppdaterad 2019-07-30 | Publicerad 2018-08-04

Mathilda Piehl.

Hbtq-personer vill idrotta – men gör det inte.

För unga killar gör machokulturen att det känns omöjligt.

– På ett strukturellt plan ligger många maskulint kodade lagidrotter långt efter övriga samhället, säger Mathilda Piehl, en av författarna till rapporten ”Hbtq och idrott”.

Öppna homsexuella killar lyser med sin frånvaro i våra största lagidrotter.

Sedan 2011, när Anton Hysén kom ut inom svensk fotboll, har några få manliga idrottare kommit ut offentligt inom andra lagidrotter. Rapporten ”Hbtq och idrott” tar avstamp i hbtq-ungdomars erfarenhet och villkor inom svensk idrott, och påvisar hur machokulturen har stor påverkan på öppenheten.

Vittnesmålen är konkreta. Flera homosexuella killar berättar hur machoidealet gjort att det känts omöjligt att vara bög och idrottare. I omklädningsrummen upplevs obehag och utsatthet och de vågar inte vara öppna av rädsla för omgivningens reaktioner.

Konsekvenserna?

– De är tydliga. Hbtq-personer idrottar inte i samma utsträckning som andra. Ska vi också prata om transpersoner är de som grupp i princip helt utestängda. Där är det så gott som full stopp. Hb-personerna har stora problem med jargongen och med transpersoner handlar det dessutom om regelverk och struktur, säger Mathilda Piehl, en av författarna till rapporten.

– När det gäller killar är min uppfattning att det är tuffare för dem i maskulint kodade lagidrotter som fotboll och hockey. Samhället har rört sig i en helt annan riktning än idrotten när det gäller inkludering. Idrotten har hamnat efter rejält. Det finns absolut goda exempel och det har hänt bra saker. Men på ett strukturellt plan ligger alltför många sporter efter.

”Jargongen är tuff”

Rapporten visar på en omklädningsrumsskultur för killar som handlar om sexuella erövringar och ”bärs och brudar”. I intervjuer med homosexuella tjejer säger de att hockeyn är en trygg zon där de slipper de feminina idealen. För killarna är det i stället motsatt.

– Det är jättestor skillnad där, det är viktigt att vara uppmärksam på det. Sedan spelar många saker in där. Du kan spela med skolkamrater som mobbar dig eller ha tränare som homofober, alltså samma personer som du möter på flera ställen, säger Mathilda Piehl.

Varför tror du att just maskulint kodade sporter har problem?

– Det handlar om normer kring kön inom idrotten och en jargong som stärker maskulinitetsidealet. Det gör det svårare för hbtq-personer. För många män som håller på med hockey och fotboll finns en väldigt specifik jargong som är tuff.

Just stödet från ledarna är många gånger frånvarande. Gemensamt för många av de svarande i rapporten är att de har mycket negativa upplevelser av just lagidrott. ”Machoidrotter”, som hockey och fotboll, är de tuffaste.

– Fotbollsnormen är samma som normen för killar i stort. Det handlar om att passa in i vissa förväntningar, vara stark, kunna ta till våld och använda språk som visar att du själv tillhör gruppen med högst status. Det gör det svårt för hbtq-personer att vara öppna, säger Sofia B Karlsson, på Riksidrottsförbundet.

– De som har kommit ut säger ju att språket är det som drabbar dem mest. Oavsett om saker sägs medvetet eller omedvetet så sätter det sig i kroppen och gör att de väntar väldigt länge med att komma ut.

”Vittnar om skuld”

Resultatet av rapporten visar att väldigt många hbtq-ungdomar slutar idrotta på grund av de rådande normerna. Men Sofia B Karlsson tror att förlusten blir mycket större än så.

– Den här kulturen spelar roll för hela vår verksamhet, när alla inte kan utöva idrott på bästa sätt. Vi förlorar människor efter vägen för att de inte passar in i jargongen som förväntas av dem. För det drabbar även dem som säger de här sakerna. Många vittnar om skuld och skam i senare åldrar över språket de använt och saker de gjort.

Mathilda Piehl menar att konsekvenserna också tar sig ut i samhället.

– Blir du utestängd ur idrotten, som är Sveriges största folkrörelse, missar du också så mycket mer. Du idrottar inte bara mindre, du missar också en plats där du lär dig demokrati, träffar vänner för livet och kanske en framtida partner, säger hon.

– Du missar inte bara glädjen i att spela hockey eller fotboll, du missar också grundläggande kunskaper du använder dig av i resten av livet och i samhället.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.