NHL-domaren: "Det förändrade mitt liv"

Publicerad:

SPORTBLADET

Kerry Fraser avslöjar nya detaljer om livet som domare i världens främsta hockeyliga

1 av 4 | Foto: AP, TT
Theoren Fleury hade stora problem med både droger och alkohol genom sin NHL-karriär. Här stöter han på Peter Forsberg 1999. Till höger NHL-domaren Kerry Fraser som dömde över 1 100 NHL-matcher.

Den före detta NHL-domaren Kerry Fraser hade sina duster med spelare under sin karriär.

I en text publicerad i The Players' Tribune berättar han nu om en match i Madison Square Garden som skulle förändra både sitt eget och NHL-busen Theoren Fleurys liv.

"Jag såg bara en människa som hade väldigt ont", skriver Fraser.

Kerry Fraser dömde över 1 100 matcher, flest i historien, innan han lade skridskorna på hyllan för sex år sedan. Samma år släppte han boken "The Final Call: Hockey Stories from a Legend in Stripes" där han berättade om sitt liv som domare i världens främsta hockeyliga.

Nu har Fraser, som numera är expert i kanadensiska TV-kanalen TSN, avslöjat ytterligare detaljer om sin före detta arbetsplats. I "The Players' Tribune" berättar han historien om när han och NHL-busen Theoren Fleury vägar möttes - och förändrade livet.

Hotades till livet

Det var i den första slutspelsmatchen mellan hemmalaget Chicago och Calgary 1996 som Fraser mötte en rasande Fleury efter att ha visat ut honom. Fleury åkte fram till Fraser, berättade vad han tyckte om utvisningen, sa att han ville slåss utanför arenan efter matchen och hotade honom till livet. 

"Det var lite extremt, men jag hade hört värre. Men sedan kastade han av sig hjälmen som att han var redo att slänga handskarna och slåss. För en sekund ville jag sparka tillbaka hjälmen på Theo, men det hade avslutat min karriär. Jag tog ett djupt andetag och kastade ut honom från isen. Det definierade vår relation en lång tid framöver", skriver han.

Theoren Fleury hade stora problem med både droger och alkohol genom sin karriär. Under sin tid som junior blev han, tillsammans med flera andra lagkamrater, sexuellt utnyttjad av sin dåvarande tränare Graham James, vilket enligt honom ska ha varit en av de främsta anledningarna till problemen senare i proffslivet.

I en intervju med New York Times berättar han hur han under tiden han spelade i New York Rangers bland annat bytte ut sitt och sin sons urin, allt för att inte åka fast och få sitt kontrakt rivet.

Bad om hjälp – från Fraser

Incidenten i Chicago skulle sammanföra Kelly Fraser med Theoren Flury än en gång när han fyra år senare dömde matchen mellan New York Rangers och St Louis Blues i Madison Square Garden.

Bara månader tidigare hade Fleury, då i New York Rangers, skrivits ut från sin rehabilitering för alkohol- och drogmissbruk och var nu tillbaka på isen.

I den första perioden kom en tårögd Fleury fram till Fraser och bad om hjälp. I motståndarlaget hade St Louis tuffing Tyson Nash psykat Fleury genom att prata om dennes drog- och alkoholvanor, någonting som domare Fraser såg hade satt sina spår.

"Du ser nästan aldrig de här killarna bli emotionella på isen. Det här var annorlunda. Han berättade att han inte hade druckit eller tagit droger på X många dagar och jag såg att han var uppriktigt sårad. I det ögonblicket såg jag inte killen som hade kastat hjälmen mot mig. Jag såg bara en människa som hade väldigt ont och jag ville hjälpa honom att få bort smärtan".

Fraser föreslog att Nash skulle be om ursäkt, vilket Fleury gick med på. I den första periodpausen gick han in till St Louis-tränaren Joel Quenneville, nu huvudtränare i Chicago, för att be honom meddela Nash att be om ursäkt.

"Bra idé", sade Blues-tränaren.
Strax innan den andra perioden skulle till att börja möttes Fleury och Nash på isen öga mot öga.

"När Tyson kom fram till oss darrade han på läpparna. Du kunde se att han var väldigt tagen, kanske till och med lite skamsen. Han klappade Theoren på halsskyddet och gav en jättefin ursäkt".

"Den kvällen förändrade mitt liv"

Tio år senare, via telefon, pratade Fraser återigen med Fleury och domaren frågade om han kom ihåg den där kvällen i Madison Square Garden.

"Så klart jag kommer ihåg det. Den kvällen förändrade mitt liv. Det fick mig att tänka på vilken typ av person jag ville vara".

År 2010, efter 1904 matcher i grundserien och 274 i slutspelet, dömde Fraser sin sista NHL-match. Enligt honom kan kvällen i Madison Square Garden ha varit den som satt allra djupast spår.

"Jag tror verkligen att tre liv förändrades lite den kvällen. Jag vet att mitt gjorde det", skriver han i The Players' Tribune.

Publicerad: