Rydén: Hur tondöv kan man vara, Fifa?

Gianni Infantino.

ZÜRICH. Korsband ryker till höger och vänster när stjärnorna trasas sönder.

Spelarna vädjar om att matchkalendern och belastningen ska ses över.

Så vad gör Gianni Infantino och Fifa? De vill införa klubblags-VM.

Ursäkta, men hur tondöv kan man vara?

Fotbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider • Allt om turneringen

Vid en första anblick är det lätt att jubla åt det faktum att Fifa vill införa ett klubblags-VM även för damer, men just nu går det inte att hurra över Infantinos besked.

Fråga bara Alexia Putellas, Beth Mead, Vivianne Miedema, Pernille Harder och Ada Hegerberg.

Det du nyss läste hade bara kunnat vara en lista på några av världens bästa fotbollsspelare. Men det är det inte.

Det är även en lista på en handfull av de spelare som just nu inte kan spela fotboll. Spelare som är skadade. En lista som tyvärr hade kunnat göras ännu längre. Ett sällan skådat stjärnfall.

Alexia Putellas.

För bara några dagar sen blev Arsenals Vivianne Miedema utburen på bår med en befarad knäskada i Champions League-mötet med Lyon. 

Har tappat glädjen

Det som smärtar extra när de bilderna kablades ut är inte det faktum att Beth Mead står på kryckor intill utan att Miedema bara tre veckor tidigare slog larm.

Efter att hon själv känt sig nödgad att ta en kortare paus från såväl klubblag som landslag bara för att hitta tillbaka till glädjen med fotbollen valde hon att höja sin röst.

I en kolumn för nederländska AD skriver 26-åringen att hon ser ett oroande mönster mellan korsbandsskador och den späckade matchkalendern.

Nu har hon själv dragit korsbandet.

Och Arsenalstjärnan är inte ensam om att kritisera belastningen.

Barcelonas Caroline Graham Hansen har valt att ta en paus från norska landslaget på obestämd tid och för TV2 berättar hon öppet om att hon behöver den tiden för att samla överskott.

Hennes lagkamrat Fridolina Rolfö uttryckte i samband med sommarens EM-slutspel att hon kände sig sliten och aldrig tidigare spelat så mycket matcher som det senaste året. 

Ada Hegerberg.

Spelarna är öppna och ärliga, men hur högt ska de behöva skrika för att orden ska ge eko inne på Fifas högkvarter här i Zürich?

De berättar gång på gång om hur de tappar glädjen och lusten till det som varit det roligaste de vet, men Fifa slår dövörat till.

Något som blir ännu tydligare när spelarfacket Fifpro bara timmar efter beskedet på Infantinos presskonferens i Qatar uttrycker sin förvåning: 

”Trots en överenskommelse förra veckan om att en förhandling kring den internationella matchkalendern skulle ske innan kongressen 2023 har de här besluten tagits ensidigt utan att konsultera än mindre komma överens med spelarna.”

Går back på Champions League

Det spelarna ber om är inte några astronomiska summor. De ber inte om samma lön som herrarna. De ber om rimliga förutsättningar för att kunna utöva sitt yrke. De vill få möjligheter att bli bättre fotbollsspelare.

Viljan att det ska vara likadant för damerna som för herrarna är i grunden bra, men vi måste se till verkligheten också och börja i rätt ände.

Att äntligen införa gruppspel i Champions League även för damerna ökar intresset men det blir problematiskt när klubbar på damsidan snarare går back på att vara med när miljonerna regnar in över herrlagen.

Som det ser ut idag är det alldeles för få damlag som har tillräckligt breda trupper för att klara den belastning som det innebär med såväl liga- som cupspel och internationella matcher. Det finns helt enkelt inte samma utrymme att rotera som på herrsidan.

Inte ens i VM nästa sommar. Trots att Fifa öppnade upp och tillät 26-mannatrupper i Qatar kommer man inte göra detsamma när damerna spelar i Nya Zeeland/Australien, där är det fortsatt 23 som gäller.

Motiveringen? Mästerskapet ligger inte mitt i säsong. Det ligger ju bara precis innan de stora ligorna drar igång.

Är det enda positiva

Det här innebär att de allra bästa aldrig får vila. Om de inte ber om det själva.

Med julen runt hörnet så är det förmodligen just det som står högst upp på många spelares önskelista 2022 och de skickas inte till Nordpolen eller Tomteboda utan till Zürich.

Frågan är om tomten Infantino bemödar sig med att läsa dem eller om han kommer fortsätta dela ut klappar som ingen ändå vill ha.

För hur många stjärnor ska behöva gå sönder innan Fifa inser allvaret? Vem ska vara hel nog att kunna spela alla matcher?

Om vi ändå ska avsluta med något positivt från den där presskonferensen så är det att Infantino hälsar att de åtminstone ska börja diskutera frågan om 16 lag i damernas OS-turnering.

Något som Sverige har efterfrågat i flera år. Peter Gerhardsson lyfte det senast i samband med VM-lottningen och det vore på tiden. Det borde inte ens diskuteras.

Det om något borde bara bestämmas, på klassiskt Fifa-manér.