OS-medaljhoppet utmanar NHL-stjärnorna

Publicerad 2020-07-26

Ett gäng välkända ishockeyspelare svettas kraftigt i Vasaparken.

I gruppen sticker puckelpiståkaren Walter Wallberg ut.

– Jag vill träna med de allra tuffaste för att bli allra bäst, säger OS-medaljhoppet.

Runt om i Vasaparken i Vasastan i centrala Stockholm är det sommarstiltje.

20-årige OS-medaljhoppet Walter Wallberg väcker ingen uppmärksamhet bland folk som passerar.

Personlige tränaren Andreas Öhgren kör hårt med gruppen av idrottsutövare.

Det är främst ishockeyspelare, under sommaren har bland annat profiler som Jesper Bratt, Patric ”Bengan” Hörnqvist och Alexander Holtz varit med.

”Ska inte gå”

Den som ändå märks mycket i sammanhanget för oss som tittar på är Walter Wallberg, med sina 186 centimeter, sin fysik och sina muskler.

Andreas Öhrgren tränar både en grupp med ishockeyspelare och en grupp med alpina utövare, men Walter Wallberg har lyfts upp bland hockeystjärnorna.

– NHL-proffsen håller jag som de allra mest vältränade idrottsmännen, Walter Wallberg är där uppe bland dem och har förtjänat sin plats i den här gruppen. Nu är han på väg tillbaka efter en svår skada och är ändå med i toppen i gruppen, när han är fulltränad är han kanske allra bäst, säger Andreas Öhgren.

Det var så sent som i slutet av februari som Walter Wallberg slet av ena korsbandet i knät på träning i japanska Tazawako.

– Att vara tillbaka, kunna köra för fullt och vara i så bra form fyra månader efter en korsbandsskada ska egentligen inte gå. Det säger lite om hans fysik, säger Andreas Öhgren.

”Riktigt grispass”

Under juli och augusti är Walter Wallberg med gruppen och tränar varje vardag i Vasaparken, i Hammarbybacken eller på gym.

Normalt utgår han från Åre där han har sin familj, men under sommaren bor han i Stockholm för att kunna vara med på den här träningen.

– Fy fan, nu har jag inget alls kvar i kroppen, vi tog ut det allra sista och jag hade inte klarat något mer. Det var ett riktigt grispass. Det är en sjukt bra grupp, det är ett roligt gäng att vara med. Alla är duktiga och jagar på varandra, de här hockeyspelarna är så otroligt bra tränade så jag försöker hänga på dem. På torsdagar är det väldigt mycket mjölksyra, explosivitet och puls där det är maxpuls, säger Walter Wallberg.

Wallberg i St-Come Quebec 2017.

Åtta pallplatser

Innan skadan hann Walter Wallberg ta tre pallplatser och låg femma i totala världscupen.

2019 hade han fyra pallplatser och slutade fyra i världscupen, 2017 kom den allra första och 2015 debuterade han i världscupen som 15-åring.

– Pappa och jag började tidigt styra upp fysträningen, prioritera den och strukturera upp saker, när jag började med sporten var det mycket som var slappt. Vi har länge lagt ner mycket tid på fysiken, det handlar om att orka åka så mycket som möjligt och kunna vara fokuserad hela tiden. På en dag under säsongen är det kanske 12–13 träningsåk på en dag, man måste vara riktigt bra tränad för att orka vara fokuserad alla dem. När man kommer till en backe som Deer Valley som är 240 meter lång och väldigt brant, då är man rejält trött nere vid andra hoppet. Sedan handlar det också om att kroppen ska hålla och klara sig från skador. Jag tog kontakt med Andreas Öhrgren redan när jag var 16 år för att orka åka mer och ta nästa steg som puckelpiståkare, det fysiska träningen har hela tiden varit en stor del för mig. Jag kör fysträning fyra–fem dagar i veckan året om, säger Walter Wallberg.

Wallberg i OS 2018.

Siktar på OS-medalj

Han var med redan i OS Pyeongchang i Sydkorea 2018 som 17-åring.

Nästa vinter-OS i Peking i Kina 2022 har länge varit en uttalad målsättning.

– Det är vad siktet är inställt på, jag fick min första skada i karriären nu lite lägligt när den ändå är coronatider. Vi får se när vi kan börja åka på snö och tävla igen, men jag känner inte att jag har någon stress utan vill mest förbereda mig inför nästa säsong med OS och då vara 110 procent. Läkarna säger att jag har kunnat komma tillbaka oförskämt snabbt efter skadan, att få höra sådant motiverar mig också, säger Walter Wallberg.

Känner du dig själv som ett svenskt OS-medaljhopp?

– Det måste jag säga, med tanke på hur mina senaste säsonger har utvecklat sig med alla pallplaceringar. Det känns som ett realistiskt mål med medalj, så jag tycker helt klart att jag ska vara ett medaljhopp.

När kommer den första världscupsegern då?

– Innan skadan kändes det som att det var på gång och kunde komma när som helst, jag har ändå haft tre andraplatser de två senaste åren. I vintras kände jag mig bättre än någonsin, jag hade verkligen fått upp farten i åkningen som hade varit ett problem innan. Jag kunde satsa mer och gå för det, jag hade fått en högre högstanivå. Jag hade flera chanser att vinna, så det finns där.

”Många olika moment”

När Walter Wallberg var liten flyttade familjen från Bollnäs till Åre och han ville börja träna i en klubb.

Då fastnade han och senare nu 18-åriga lillasystern Thea Wallberg för puckelpist, hon har också tävlat i världscupen och på VM.

– Jag höll på med all typ av skidåkning på berget. Det som gjorde att jag började med puckelpist var att det var en kombination av all skidåkning – det är många olika moment med hastighet, teknik och hopp. Jag har alltid hållit på och hoppat mycket, jag gillar att åka fort och jag har tekniken, säger Walter Wallberg.

Ishockeyspelarna och Walter Wallberg dröjer sig kvar i Vasaparken efter träningen för att hänga och umgås, det är mycket skratt och de ropar mycket på ”Walle”.

Även Ted Hedell som är svensk mästare med Edsbyn i bandy är med på träningen.

Reste med mästarna

Några hockeyspelare som Patric Hörnqvist har åkt över till Nordamerika för att spela klart NHL-säsongen, spelare som Jesper Bratt har spelat klart och är kvar.

Andreas Öhgren, 45, har jobbat med många idrottsstjärnor, bland annat ett långt samarbete med Nicklas Bäckström och den personlige tränaren reste med och firade tillsammans med Washington Capitals vid den historiska Stanley Cup-vinsten 2018.

Just nu jobbar Andreas Öhgren också med fotbollslandslagets anfallare Robin Quaison.