Sverige sågar förslaget: ”Det är helt omöjligt...”

Uppdaterad 2022-12-15 | Publicerad 2022-12-14

IOK:s utredning kan göra att idrottare från Ryssland och Belarus får ställa upp i OS 2024 under neutral flagg.

Kanske med särskilt villkor om att ta avstånd från invasionen.

– I praktiken är det naturligtvis helt omöjligt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Ett oväntat besked kom från amerikanskt håll tidigare i veckan när USA:s olympiska kommitté ställde sig bakom Internationella olympiska kommitténs, IOK:s, utredning.

Amerikanerna är positiva till att utreda möjligheterna för idrottare från Ryssland och Belarus att tävla under neutral flagg i sommar-OS 2024.

PLUS: Charles, 75: ”Folk blir chockade och vill veta hur jag gör”

– Även om detta lämnar en dålig smak i munnen, och det verkar som att vi ger upp i den här frågan, så är detta av största vikt för den olympiska rörelsen. Vi står fortfarande starkt med det ukrainska folket och ukrainska idrottare, säger kommitténs ordförande Susanne Lyons till Wall Street Journal.

Sveriges reaktion på beskedet

Sveriges olympiska kommitté, SOK, håller fortfarande inte med om att ryssars och belarusiers medverkan i OS och OS-kval bör utredas.

– Det låter annorlunda nu än det gjorde från USA tidigare under hösten. Bakgrunden till det vet vi inte riktigt men sannolikt växte det fram under Olympic summit, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

”Olympic summit” är ett forum där IOK samlar de största nationella olympiska kommittéerna (Ryssland, Kina och USA), andra intresseorganisationer och toppsponsorer. Där diskuteras frågor som rör OS två gånger om året.

– Sannolikt var det så att IOK:s styrelse kom med förslaget till Olympic summit, att man skulle börja titta på allvar på att de (Ryssland och Belarus) ska få vara med. Det är med största sannolikhet för att de ska kunna vara med i OS-kvalet, säger Reinebo.

Sågar förslaget

Ett tänkbart scenario som målats upp under hösten är att ryssar och belarusier som tar avstånd från Rysslands invasion av Ukraina ska få tävla i OS.

– I praktiken är det naturligtvis helt omöjligt att göra verklighet av det, slår Peter Reinebo fast.

– De aktivas läge är sannolikt väldigt utsatt. Några säger något och några väljer att inte säga något... Vem ska bestämma om det är på det sättet eller om det inte är på det sättet? De är i beroendeställning.

Reinebo tror inte att IOK:s utredning kan leda fram till ett sånt beslut.

– De är kanske utsatta och de har familj, så i praktiken är det helt omöjligt att någon – och vem skulle det vara? – skulle bedöma att ”den här säger någonting och menar det och då borde det bli så här” och ”den här säger någonting annat och då borde det bli så” och ”den här säger inget”. Det är ett teoretiskt resonemang som är omöjligt i praktiken.

”Hot mot världsfreden”

Peter Reinebo vill inte recensera beskedet som gör att USA nu är inne på samma spår som IOK:s ledning.

– IOK:s skäl är flera men ett skäl som de har angett är att FN har en deklaration om att den olympiska världsidrotten har en viktig roll när det gäller fred och brobyggande mellan nationerna och att den är viktig att försöka uppfylla. Om man skulle försöka titta på flera olika konflikter i världen så är det alltid några aktiva länder som inte skulle kunna vara med, säger Reinebo och fortsätter:

– Det är ett synsätt och ett annat synsätt är att den här konflikten som pågår i Europa ligger nära till hands för oss européer att vara oroliga för och vilja markera mot. Det är ändå så att det är en stormakt som klampar in i en oberoende stat och skramlar med kärnvapen. Det är inte vilken konflikt som helst, det är naturligtvis ett hot mot världsfreden.

Ryska gymnasten Angelina Melnikova vann ett guld och två brons i OS i Tokyo 2020.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.